Hlavní obsah

Konec hranolkům. Moyes během svého působení v Manchesteru United zrušil tradiční rituál

Praha/Londýn

Na lavičce Manchesteru United skončil před deseti měsíci. Až nyní však skotský trenér David Moyes prozradil, že většina z hráčů měla nadváhu. Proto jim zakazoval konzumaci nízkokalorických hranolků den před zápasy. Za to sklidil kritiku u několika fotbalistů, zejména pak u zkušeného zadáka Rio Ferdinanda. Jednalo se totiž o osvědčený rituál.

Foto: Profimedia.cz

Trenér David Moyes během utkání španělské ligy.

Článek

„Ano, je to pravda. Zakázal jsem je," prozradil Moyes v rozhovoru pro britský magazín FourFourTwo. „Nemyslím si, že jsou vhodné pro jejich životosprávu. Navíc několik hráčů mělo nadváhu," vysvětlil.

Svérázným krokem zrušil dlouhotrvající tradici, která mezi hráči panovala už od dob Sira Alexe Fergusona. „Když byl Moyes odvolán, tak jsme tento zvyk obnovili jako první," přiznal ve své autobiografii zkušený zadák Rio Ferdinand.

„Jednou, když jsme se rozehřívali na rotopedech, tak někdo prohlásil, že musíme bojovat, aby nás trénoval Ryan (Giggs). Ten by nám totiž hranolky vrátil," doplnil Ferdinand. Velšan Ryan Giggs nyní působí jako asistent Louise van Gaala.

Zvyk z Anglie si přenesl i do Španělska

Moyes, který od poloviny listopadu vede španělský San Sebastian, zdůraznil, že hráči z Premier League se mají z hlediska životosprávy co učit od fotbalistů v Primera División. „Fotbalisté ve Španělsku o sebe hodně dbají. Snaží se dodržovat jídelníček. Preferují hlavně saláty a čerstvé ryby. Od nich by se v Anglii měli učit."

Přesto skotskému kouči v přímořském městě něco chybí. „Z Anglie jsem byl zvyklý dát si kvalitní britský čaj a sušenky. Ty si však necháváme dovážet. Máme totiž oblíbenou jednu značku, kterou ve Španělsku neseženeme."

„Můj asistent Billy McKinlay už koupil konvici, takže si po tréninku vždy na chvilku odpočineme. Nejsem si jistý, zda všichni hráči chápou, co děláme. Většina z nich doma ani nemá konvičku."

Reklama

Související témata: