Hlavní obsah

Léčba Dalglishem v Liverpoolu zatím nezabrala

LIVERPOOL

Léčba Dalglishem na fotbalový Liverpool nezabírá. Tedy zatím, protože klubová legenda má za sebou teprve první zápas, v němž jeho svěřenci prohráli ve 3. kole FA Cupu na hřišti Manchesteru United 0:1 gólem, který dostali hned ve 2. minutě z penalty. „I tak si myslím, že jsme se zvedli. Inkasovat hned na začátku z přísné penalty, hodinu hrát o deseti a přitom s mužstvem dominujícím Premier League držet vyrovnanou partii, to je nesporně pokrok,“ pochvaloval si přesto nový kouč Liverpoolu.

Foto: Russell Cheyne , Reuters

Nový kouč Liverpoolu Kenny Dalglish.

Článek

Sobotní rošáda na lavičce pohárového soupeře pražské Sparty vyvolala v příznivcích Liverpoolu naději, že v nejsledovanějším duelu 3. kole FA Cupu by mohl jejich tým na půdě Manchesteru United obstát. Jak průběh zápasu ukázal, zase až taková fikce to nebyla.

„Dvě rozhodnutí sudího Webba ovšem průběh utkání zásadně ovlivnila,“ posteskl si Kenny Dalgish poté, co jeho tým dohrávající jen v deseti bez vyloučeného Gerrarda nedovedl na gól inkasovaný z penalty už ve 2. minutě odpovědět. „Nemyslím, že měl po souboji Aggera s Berbatovem nařídit penaltu. To nebyl adekvátní trest. A když vyloučil našeho kapitána Gerrarda po incidentu s Carrickem, bylo to pro nás už hodně těžké. Jen v deseti a navíc po gólu inkasovaném vlastně hned v první minutě – to chtělo od našich hráčů velké odhodlání. Ale oni ho proti mužstvu, jež je v lize na vrcholu, prokázali. A právě to, že Manchesteru vzdorovali, je pro mě dobrým znamením.“

Záložník Liverpoolu Steven Gerrard si proti Manchesteru United zahrál ve 3. kole FA Cupu jen půlhodinu.foto: Reuters/Phil Noble

Po odvolání svého předchůdce Roye Hodgsona, k němuž došlo v sobotu večer, neměl nový trenér soupeře Sparty v Evropské lize moc času na přípravu mužstva. Zvláště když kolem Hodgsonova vyhazovu vzplanulo hodně vášní. Odvolaný kouč se totiž dozvěděl o tom, že v Liverpoolu končí, mailem, který mu poslali majitelé klubu z Ameriky. Pobouřilo to nejen jeho, ale i fanoušky, kteří mu po špatných výsledcích v letošní sezóně nemohli přijít na jméno, asociaci anglických manažerů rovněž.

„Nechtěl jsem odstoupit a do poslední chvíle jsem věřil, že budu pokračovat,“ navztekaně prohlásil Hodgson, jehož právníci začali hned na majitelích klubu vymáhat odstupné tři milióny liber, jež podle smlouvy jejich klientovi náleží.

Chci pomoci, vzkazuje Dalgish

Do konce sezóny povede Liverpool klubová ikona Kenny Dalglish, jenž v klubu získal šest titulů jako hráč a tři jako manažer. S ním by měly přijít lepší časy. V Premier League i v Evropské lize, v níž narazí už v únoru na Spartu.

„Jediné, s čím přicházím, je pomoc mému klubu. Pojďme se všichni zbláznit do práce, všechno co bylo zameťme stranou a mysleme jen na to, abychom až do konce sezóny jen a jen vyhrávali,“ promluvil Dalglish k hráčům hned, jak se funkce ujal.

„Buďme ale realisty, protože výsledky nezlomíme přes noc a nebudeme samozřejmě pouze vítězit. Musíme hlavně vystupovat jako jednolitý celek, protože když budeme každý tahat za jiný konec provazu, nikam se nedostaneme,“ nabádal devětapadesátiletý skotský kouč Kenny Dalglish i fanoušky.

„Myslím, že víte, co s Dalglishem do Liverpoolu přichází. Hlavně poctivá práce. Na konci sezóny sice můžeme být zklamáni z toho, jak dopadla, ale já osobně bych byl nejvíce zklamán, kdybych viděl, že někdo z nás neodevzdal pro Liverpool všechno, co odevzdat mohl,“ prohlásil nový manažer Liverpoolu, který poslední velký trenérských úspěch slavil před patnácti lety. Tehdy totiž přivedl k titulu Blackburn, který se teď stal mimochodem osudným pro Hodgsona.

Reklama

Související témata: