Hlavní obsah

Manchester United vyhodil skauta. Urážel Východoevropany a muslimy

Manchester

Slavný anglický fotbalový klub Manchester United bleskově vyhodil jednoho ze svých skautů Torbena Aakjaera, jenž podle seriózního listu The Guardian urážel na sociálních sítích muslimy a východoevropské přistěhovalce v Dánsku, odkud Aakjaer pochází.

Foto: Phil Noble, Reuters

Radost hráčů Manchesteru United. Ilustrační foto.

Článek

Zpráva vzbudila nejen v anglických médiích docela slušný poprask, mnohé servery ji zařadily na hlavní pozice svého zpravodajství. United reagovali poměrně rychle. Jakmile se o Aakjaerových výrocích na sociálních sítích dozvěděli, ihned se svým vyhledávačem talentů ukončili spolupráci.

„Klub obdržel od deníku Guardian důkazy, ihned začal věc prošetřovat a následně s panem Aakjaerem ukončil spolupráci. Manchester United nebude tolerovat tento typ chování," stojí v prohlášení klubu.

Z příspěvků dvaatřicetiletého Dána na Facebooku je patrné, že patří k sympatizantům dánské krajně pravicové strany Folkeparti. Zasazuje se například o uzavření hranic Dánska s tím, že by „posílil ostrahu všech hraničních přechodů, aby všechna východoevropská špína a srač.. mohly být udrženy venku."

Nebo uveřejnil fotografii šesti prasat s komentářem. „Je čas rozmístit naše tajné zbraně proti Islamistům." Aakjaer potvrdil, že zmíněný facebookový účet je jeho. Nicméně se bránil, že jeho výroky byly vytrženy s kontextu nebo špatně přeloženy.

„Opravdu věřím, že bychom měli zavřít hranice, s čím souhlasí v Dánsku spousta lidí, ale nikdy bych neužil tak agresivní jazyk," hájil se skaut. Všechny kontroverzní příspěvky však ze svých profilů smazal.

Reklama

Související témata: