Hlavní obsah

Nejzelenější, a to se vším všudy. Anglická víska vyhlásila malou fotbalovou revoluci

Nailsworth

Jsou ekologií posedlí, nebo jen chtějí upozornit na majitele a dosavadního vlastníka klubu? V anglickém týmu Forest Green Rovers, hrajícím až pátou nejvyšší soutěž, se rozhodli dát prostor „zelené“. Dresy, solární panely, elektromobil, organický trávník a zdravá strava - tím se nyní prezentuje šestitisícové fotbalové městečko Nailsworth v kopcích na jihozápadě Anglie.

Forest Green Rovers chce být nejzelenějším fotbalovým klubem na světě.Video: Reuters

 
Článek

Ve Forest Green Rovers si dali zajímavé ambice - nejen postup do vyšší soutěže, ale také stát se nejzelenějším týmem na světě. Vlastníkem klubu je totiž energetická firma, jejíž zakladatel předpokládá, že nová vize zvýší klubu popularitu.

Týden před startem soutěže proto v Nailsworthu mají ekologické hřiště, podle všeho první na světě, které se obejde bez chemického hnojení a na zavlažování využívá pouze přírodní dešťovou vodu, nikoliv minerální z vodovodních trubek. Trávník by měl více vydržet a působí svěžejším dojmem. Střih má na starost robotická sekačka, poháněná energií ze 180 solárních panelů umístěných po střeše tribun. Získanou energii využívají také v útrobách stadiónu.

Kluboví funkcionáři si také pořídili elektromobil, včetně dobíjecí stanice. Ovšem zřejmě nejodvážnější iniciativa vzešla z kuchyně. Zapomeňte na tradiční masové hamburgery nebo párky... V sezóně si zde vychutnáte pouze vegetariánské pokrmy a dokonce i bio pivo, které neobsahuje žádné syntetické pesticidy ani jiné chemikálie.

Reklama

Související témata: