Hlavní obsah

Nový kouč Chelsea vzbuzuje v Anglii rozdílné emoce. Hrozí mu navíc trest za podvody

Londýn

Fotbalová Chelsea už zná svého příštího trenéra. Angažování Itala Antonia Conteho však vzbudilo na ostrovech trochu rozporuplné reakce. Bývalý hráč a trenér Juventusu navíc před nástupem do nového působiště čelí doma v Itálii nepříjemnému problému.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Antonio Conte bude od nové sezóny trénovat fotbalisty Chelsea.

Článek

V úterý začalo v Cremoně zrychlené soudní řízení kvůli ovlivňování zápasů, za nějž podle agentury AP žalobce navrhl Contemu šestiměsíční podmíněný trest. Obvinění se vztahuje k letům 2010 a 2011, kdy rodák z Lecce trénoval Sienu. Měl ovlivnit zápasy v Albinoleffe (1:0) a v Novaře (2:2).

Conte už dříve jakákoliv nařčení a obvinění odmítal, v sezóně 2012/13 pak už coby kouč Juventusu dostal čtyřměsíční zákaz činnosti za to, že podvody v Sieně nenahlásil.

Šestačtyřicetiletý trenér po letošním ME převezme Chelsea, na jejíž lavičce vystřídá Mourinhova dočasného náhradníka Guuse Hiddinka. V táboře Blues však po oznámení jeho jména jednoznačné nadšení nevzplanulo.

Příliš podobný Mourinhovi?

Podle bývalého útočníka Chelsea Chrise Suttona například jeho angažmá „nedává žádný smysl". Je prý příliš podobný jako Mourinho, jenž byl ze Stamford Bridge už dvakrát vyhozen.

„Když se hráči vzpouzeli dříve, je velká pravděpodobnost, vzhledem k podobnosti Conteho s Mourinhem, že se budou vzpouzet znovu. Pokud přijde a začne nad hráči mávat bičem, jak asi zareagují? Prostě přivést podobného trenéra mi nedává vůbec smysl," divil se v rozhovoru pro BBC Sutton.

Jiní bývalí fotbalisti Blues Andy Townsend a Pat Nevin však vidí přínos nového manažera pozitivněji.

„Podle mě nebude Conte daleko od toho nejlepšího, co José předváděl ve svých úspěšných momentech v Chelsea. Když Mourinho přišel, dokázal strhnout pozornost hráčů. V tom, co dělal, byla velká intenzita a jeho svěřence to bavilo. V tom, myslím, bude Conte stejný," předpověděl Townsend.

„Lidé ho často považují za kouče jednoho systému. Ale tak to není. Byl vždy velmi adaptabilní," doplnil Nevin.

V britském tisku se ihned začaly objevovat seznamy plánovaných letních posil. Mezi nimi se objevují například Gonzalo Higuaín, Juan Cuardado, Edinson Cavani či bývalý hráč Blues Romelu Lukaku.

Reklama

Související témata: