Hlavní obsah

O titul se můžete připravit jen vy sami, vzkázal Guardiola trenérovi Chelsea Contemu

Londýn/Praha

„Nemusí si dělat starosti ani po tom, co dneska viděl,“ vzkázal kouč Manchesteru City Pep Guardiola svému italskému kolegovi ve službách Chelsea poté, co jeho Citizens rozstříleli 4:0 Kladiváře a drží tak v Premier League kontakt s vedoucí čtyřkou. Antonio Conte se totiž přišel ve středu večer na londýnský Olympijský stadion podívat, aby na vlastní oči sledoval znovuzrození jednoho z potencionálních soupeřů v boji o titul. Přitom vzájemné klání obou těchto týmů je programu až 5. dubna.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Yaya Touré (42) a Leroy Sané (19) z Manchesteru City se radují po jedné z branek proti West Hamu.

Článek

Ještě že Guardiolovi svěřenci na West Ham po dnech a týdnech naplněných trýzní narazili a mohli si zvednout sebevědomí. Vždyť pět porážek během jedné sezóny, které má Guardiola v Premier League na kontě, nezažil trenérský mág ani v Barceloně, ani v Bayernu.

Pět gólů v FA Cupu, čtyři v lize

Kladiváři jsou ovšem soupeřem, na němž si Manchester City pokaždé spraví chuť. V FA Cupu nad nimi vyhráli Guardiolovi svěřenci 5:0, teď v 23. kole Premier League 4:0.

„Bylo to velice frustrující v poháru a teď zase. Ale dopřávali jsme soupeři prostor a čas, dělali chyby, odevzdávali mu míče v situacích, kdy nás mohl trestat. A on nás za dvacet minut ztrestal hned dvakrát, takže pak se už hraje těžce," netajil po čtyřbrankovém výprasku domácí kouč Slaven Bilič obrovské rozladění.

„Narazili jsme na West Ham v pravou chvíli. V sobotu výhra 3:0 na hřišti Crystal Palace v FA Cupu, teď vítězství v lize 4:0, takže jsem šťastný," ulevilo se Guardiolovi, že to nejhorší má nejspíš za sebou. Vždyť na Ostrovech už začali jeho trenérské umění zpochybňovat a on sám v reakci na invektivy ironicky poznamenával, že nejspíš není dobrým koučem pro Premier League.

Jesus jako spasitel

Před utkáním s Kladiváři sáhl do sestavy, nechal na lavičce mezi náhradníky Agüera a postavil mladého, teprve devatenáctiletého Brazilce Gabriela Jesuse, jenž se hned uvedl premiérovým gólem a byl pro Citizens skutečným spasitelem.

„Hodně nám pomohl. Rychlostí, agresivitou, nasazením, napadáním soupeřových hráčů, kteří jsou mnohem urostlejší než on, touhou dávat góly. On a dva další kluci Raheem a Leroy jsou budoucností našeho klubu," vysloužili si jeho pochvalu i dvaadvacetiletý Sterling a o rok mladší Sané.

„K dokonalosti a perfektnímu výkonu máme ovšem pořád daleko," krotil trenér Citizens optimismus, který čtyřbranková výhra samozřejmě vyvolala.

I Contemu přihlížejícím zápasu na tribuně ostatně vzkázal, že může být v klidu, neboť se svou Chelsea už o titul nepřijde.

„Nemusí si dělat příliš starostí, protože má devítibodový náskok, který je příliš velký. Jestliže někdo připraví Chelsea o titul, pak jen ona sama. Ve fotbale se může stát cokoli, ale čtyři pět utkání ve zbývajících patnácti kolech prostě neprohraje. A navíc je pro ni všechno lepší i proto, že její soupeři nevyhrávají," připomínal Guardiola ztráty Arsenalu, Tottenhamu a Liverpoolu v tomto kole. „Na nás je, abychom do posledního kola bojovali o účast v Champions League."

Reklama