Hlavní obsah

Petra přemlouvat nebudu, ale řekli bychom si o velké peníze, ujistil Mourinho zájemce o Čecha

Londýn

V letošní sezóně to nemá vůbec snadné. Poprvé během svého působení v Chelsea není brankářskou jedničkou, když kryje záda Thibautu Courtoisovi. Pokud ale Petr Čech dostane mezi tyčemi příležitost, obvykle se jí chopí na výbornou. V neděli dovedl londýnský celek k triumfu v Ligovém poháru. Při nedávném duelu Premier League s Evertonem předvedl dva světové zákroky a ukázal, že stále patří k nejlepším gólmanům na světě. Přesto spekulace o odchodu brankářské ikony Blues ze Stamford Bridge v letním období neutichají.

Foto: John Sibley, Reuters

Gólman Chelsea Petr Čech (vlevo) se svým brankářským konkurentem Thibautem Courtoisem po vítězném finále Ligového poháru s Tottenhamem.

Článek

Trenér José Mourinho sice nechce o českého reprezentanta přijít, přemlouvat jej k setrvání v klubu ale v žádném případě nebude. "Petr není chlap, který by se měl přesvědčovat," řekl rezolutně portugalský stratég, který dal Čechovi důvěru v nedělním finále Capital One Cupu proti Tottenhamu a ten se mu odvděčil čistým kontem.

Před sezónou měl Mourinho těžkou hlavu. Ze dvou vynikajících brankářů musel vybrat jedničku. Nakonec ukázal na Thibauta Courtoise. Mladý Belgičan chytal v úvodních ligových kolech a vedl si znamenitě. Čech se poprvé představil v bráně až na konci září v utkání Ligového poháru s Boltonem. Postupem času začal dostávat v bráně více a více prostoru, k čemuž napomohlo i Courtoisovo zranění.

Naposledy jej Mourinho zařadil do základní jedenáctky ve finále Ligového poháru s Tottenhamem a Čech vychytal mužstvu výhru. Přesto není příliš pravděpodobné, že by ho Mourinho v příští sezóně upřednostnil před talentovaným Courtoisem a plzeňského rodáka jmenoval gólmanskou jedničkou. Sám ovšem přiznal, že by se s Čechem loučil velmi nerad.

Za Čecha by požadovali obrovské peníze

"Myslím si, že Petr je velmi vyspělý na to, aby učinil rozhodnutí, o kterém si myslí, že je nejlepší pro něj a jeho budoucnost," citoval Mourinha deník Daily Mail. "Já budu jen čekat a přát si, aby zůstal. To je moje touha. Moc moc bych si přál, aby u nás zůstal," doplnil Portugalec.

Čech má platný kontrakt s Chelsea až do roku 2016. Mourinho opět ujistil všechny případné zájemce, že by Chelsea za Čecha požadovala pořádně tučnou sumu.

"Nechci ztrácet čas přesvědčováním Petra, aby zde zůstal. Je to jeho rozhodnutí. Kdyby mi řekl, že chce odejít, řeknu mu jen svůj názor. A ten je, že patří mezi tři nejlepší brankáře na světě, tudíž bychom za něj chtěli obrovské peníze," dodal Mourinho.

Reklama

Související témata: