Hlavní obsah

Policie se dohodla na odškodnění obětí tragédie na Hillsborough

Londýn/Praha

Spravedlnost pro oběti největší tragédie v dějinách ostrovního sportu. Dvě anglické policejní složky z hrabství South Yorkshire a West Midlands se s právními zástupci skupinové žaloby dohodly na odškodnění více než 600 lidí kvůli tragédii na sheffieldském fotbalovém stadionu Hillsborough, kde bylo v roce 1989 umačkáno a ušlapáno 96 fanoušků. Jedná se o výsledek dlouhotrvajícího občansko-právního sporu. Jak uvádí britská BBC, za fotbalovou katastrofu z tehdejšího semifinále FA Cupu nebyl nikdy nikdo odsouzen v trestním řízení.

Foto: Karel Felt, Právo

Pamětní desky se jmény obětí fanoušků Liverpoolu, kteří zahynuli při tragédii v Hillsborough

Článek

Právní zástupci policejních sil v minulosti čelili obvinění z toho, že se snažili v případě tragédie zakrýt a minimalizovat vinu policie při zásahu na stadionu i před ním.

Šéf policejní akce na sheffieldském fotbalovém stadionu David Duckenfield byl porotou u soudu v Prestonu zbaven obvinění v listopadu 2019.

Policie nyní v občansko-právním sporu souhlasila s odškodněním více než 600 poškozených včetně přeživších a pozůstalých po obětech. K dohodě podle britských médií došlo v dubnu, do ukončení procesu ale nemohl být závěr zveřejněn.

„Oběti hledaly spravedlnost a zodpovědnost za úmyslné, řízené a důkladné policejní utajování, které mělo snahu zakrýt pravdu o odpovědnosti policie a které z děsivých událostí obviňovalo fotbalové příznivce," uvedl mluvčí právních zástupců skupinové žaloby.

Katastrofa z roku 1989 je největší tragédie v dějinách britského sportu. Kromě 96 umačkaných fanoušků bylo při osudném utkání dalších 766 lidí zraněno. K ušlapání návštěvníků zápasu došlo poté, co se do sektoru k stání na už téměř plném stadionu snažilo dostat více než 2000 příznivců Liverpoolu.

Reklama

Související témata: