Hlavní obsah

Poplach v Anglii. Jeden slavný klub končí, druhý má na záchranu dva týdny

Londýn/Praha

Konec nadějí! Anglický fotbal se otřásá. Jeden slavný klub končí, další získal dva týdny na to, aby předložil plán, jak se zachrání. Ve třetí lize dohrál tým Bury, dvojnásobný vítěz FA Cupu, ve vážném ohrožení je Bolton. League One se bude dohrávat s 23 týmy.

Foto: Carl Recine, Reuters

Je konec. Dvojnásobný vítěz FA Cupu, anglický klub Bury FC, končí kvůli dluhům.

Článek

Klub Bury FC vznikl v roce 1885 a jeho první tým v této sezoně neodehrál ani jeden soutěžní zápas, klub byl dlouhodobě ve vážné finanční krizi a právě to vadilo vedení soutěží EFL. Majitel klubu Steven Daly, jenž FC Bury převzal před osmi měsíci za jednu libru, situaci nevylepšil. Podle anglických médií měl klub dál celou řadu dluhů.

„EFL se rozhodně a neúnavně snažila vyhnout tomuto řešení, ale vážná situace nás přinutila učinit tento nepříjemný krok," tvrdí ve svém prohlášení Debbie Jevansová, výkonná šéfka fotbalové asociace EFL. „Je to jeden z nejhorších dní v historii soutěže. Chápu, že to bude pro hráče, zaměstnance, příznivce Bury zničující, ale nešlo to jinak. Víme, že tato zpráva zasáhne celý anglický fotbal."

Klub opakovaně neplnil termíny, kdy měl splácet dluhy. Nehrál mistrovské zápasy a také nedokázal předložit důkazy, že se finanční situace klubu může v dohledné době zlepšit. „Proto jsme museli sáhnout k tomuto kroku," praví se v prohlášení vedení EFL.

Fanoušci klubu se již před pár dny připravovali na nejhorší. „The Shakers", jak se Bury FC přezdívá, se řítili do záhuby. Před stadionem se objevila rakev s nápisem: „RIP Bury FC 1885-?" (Odpočívej v pokoji Bury). Teď se tato předtucha stala realitou. Výzvy o finanční pomoc nikdo nevyslyšel.

Bolton ještě dýchá

V podobném ohrožení je klub Bolton Wanderers, který má rovněž finanční problémy a je v nucené zprávě. V tomto případě dostal Bolton čas 14 dní na to, aby vyřešil svou situaci. „Během dvou týdnů by měl klub předložit jasné důkazy, že dokáže zajistit z dlouhodobého pohledu budoucnost klubu," praví se v prohlášení EFL.

Trotters, jak se Boltonu přezdívá, hráli Premier League naposledy v sezoně 2011/12. V roce 2016 se propadli až do třetí ligy. V následujícím ročníku sice postoupili zpět do druhé nejvyšší soutěže, ale pro letošní sezonu tým znovu spadl až do League One, kterou navíc začal s dvanáctibodovým odečtem kvůli úpadku do nucené správy. Ze čtyř úvodních kol získal Bolton pouze bod za remízu. Poslední dva duely prohráli poměrem 0:5.

Reklama

Související témata: