Hlavní obsah

Před lety bojoval o život, teď trumfl Messiho s Ronaldem! Miluju čistá konta, říká Van Dijk

Monako

Messi, nebo Ronaldo? Kdepak, hvězdnou dvojici v anketě Evropské fotbalové asociace trumfl stoper Liverpoolu a kapitán nizozemské reprezentace Virgil van Dijk. V pátek večer v Monaku byl vyhlášen nejlepším hráčem Evropy, zároveň se stal i nejlepším obráncem sezony Ligy mistrů. Po vyhlášení 28letý fotbalista poskytl rozhovor vybraným médiím, mezi nimiž bylo také Právo a Sport.cz.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Liverpoolský obránce Virgil van Dijk při ceremoniálu.

Článek

Jaké bylo sedět v sále vedle Messiho a Ronalda, kteří se už nesmazatelně zapsali do historie fotbalu?

Messiho i Ronalda respektuji, předvádějí skvělý fotbal dlouhé roky. Je pro mě velká čest, že budu zapsaný na listině vítězů této ceny vedle nich.

Vyhrál jste prestižní ocenění, svým způsobem jste na vrcholu. Je o vás známo, že jste vysoce ambiciózní, čeho dalšího byste chtěl dosáhnout?

Těším se na novou sezonu, ta je tou pravou výzvou. V Liverpoolu jsme zažili skvělé úspěchy, vyhráli jsme Champions League, v anglické lize jsme byli blízko titulu. Manchester City byl jen o malinko lepší. Budeme chtít zase bojovat o všechny trofeje, ambice mám tedy zase jen ty nejvyšší.

Každý dokáže pochopit radost ze střílení gólů, vy jim zabraňujete. V čem vás to naplňuje?

Hrál jsem odmala v obraně, proto si užívám, když mému týmu útočníci gól nedají. Prostě miluju čistá konta. Zejména když proti nám nastoupí ti nejlepší útočníci. Každý si najde na fotbale to svoje. Já prostě pracuji na tom, abychom s parťáky z obrany a brankářem góly nedostávali. Myslím, že v minulé sezoně se nám to dařilo výtečně.

Mluvíte o rozdílech mezi prací obránců a útočníků. Není právě práce obránců často nedoceněná? Třeba ta vaše cena, není spíš určená pro ofenzívní hráče?

Záleží na úhlu pohledu. Letos jsem vyhrál já, což je třeba doklad, že se na výkony obránců začíná pohlížet se stejnou důležitostí jako na střelce branek. Byť si většina lidí může myslet, že takové ceny patří spíš útočníkům.

Během kariéry jste čelil vážné nemoci. V roce 2009 vás po operaci slepého střeva postihl zánět pobřišnice, bojoval jste o život. Změnila tato událost váš pohled na důležitost fotbalu?

Můj stav byl opravdu vážný, fotbal byl tehdy pochopitelně až na druhé koleji. Svým způsobem mi ale toto nepříjemné období v kariéře pomohlo. Jenom mě utvrdilo v tom, že rodina je nejdůležitější na světě a že fotbal je až na druhém místě. Můžete mu toho strašně moc obětovat, tvrdě pracovat, jenže rodina a její štěstí vždycky musí být tou nejdůležitější věcí.

Zažil jste skvělou sezonu. Neuvažoval jste, že byste změnil dres? Zájem o vás projevily největší kluby.

Upřímně, odejít z Liverpoolu mě vůbec nenapadlo. Chci toho s klubem v této sezoně hodně dosáhnout. Máme před sebou spoustu výzev. Tým má obrovskou sílu, můžeme získat všechny trofeje.

Liverpool nevyhrál anglickou ligu téměř třicet let. Je pro vás hlavním cílem sezony ukončit toto dlouhé čekání?

Myslím, že jsme na dobré cestě čekání ukončit. Vyhráli jsme Ligu mistrů a Superpohár, dostali jsme do sebe vítězný duch. Myslím, že jsme si ho přenesli i do nové sezony.

Stal se z vás nejlepší obránce díky přestupu do Liverpoolu?

Obránci se zlepšují díky zkušenostem, takhle to cítím. Nastupuji proti nejlepším světovým útočníkům, navíc proti nim hraju každý den na tréninku. I během tréninku mě dokážou pořádně trápit.

Pomáhají vám i zkušenosti trenéra Liverpoolu Jürgena Kloppa, který hrával většinu kariéry obránce?

Je pro mě velkou výhodou, že máme tak skvělého trenéra. Stejné to mám v nizozemské reprezentaci, kterou vede bývalý vynikající obránce Ronald Koeman. Snažím se oba kouče pečlivě poslouchat, brát si jejich rady k srdci.

Reklama

Související témata: