Hlavní obsah

Půst je u konce. Rudí ďáblové slaví trofej, experti vynášejí trenéra do nebes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně! Příznivci Manchesteru United si mohou hlasitě odfrknout, spadl jim totiž pořádný kámen ze srdce. Není to tak dávno, co mohli přehrabovat poháry jako spadané listí, vítězstvím 2:0 nad Newcastlem United ve finále anglického Ligového poháru ale získali první velkou trofej po necelých šesti letech, které se jim zdály jako věčnost. „Je to fantastický pocit, zasloužili jsme si pohár my i naši fanoušci. Chceme ale víc. Mnohem víc,“ burcoval United skoro až zlověstně Bruno Fernandes, který mužstvo v klíčovém duelu vedl s kapitánskou páskou.

Foto: Tony Obrien, Reuters

Fotbalisté Manchesteru United ve finále anglického Ligového poháru porazili Newcastle 2:0 a získali první trofej od roku 2017. Soutěž ovládli pošesté. S trofejí slavil i manažer Erik ten Hag.

Článek

Začíná tak na Old Trafford nová éra po taktovkou nizozemského stratéga Erika ten Haga? Ten převzal mužstvo v létě a ač začátky nebyly vůbec jednoduché (vzpomeňme například na ostudný výprask 0:4 v lize s Brentfordem), mužstvu v rozkladu vtiskl jasnou herní tvář. I když si při tom stihl znepřátelit legendu klubu Cristiana Ronalda, který v zimě zmizel do Saúdské Arábie. „Jsme na počátku procesu obnovy Manchesteru United. Chceme ho vrátit tam, kam patří, což znamená získávat tituly. Tenhle je první v řadě," pravil manažer se zlatou medailí na krku.

„Erik ten Hag byl přiveden z důvodu přestavby klubu, aby jej učinil konkurenceschopnějším. To, co dokázal během tak krátké doby, je neuvěřitelné. Tenhle tým má duši," těšilo bývalého kapitána Rudých ďáblů Roye Keana. „Každý hráč hraje naplno. Koncem minulé sezony se přitom někteří z nich prezentovali vyloženě ostudně, čehož jsem si všiml já i fanoušci. Ta proměna je neuvěřitelná, před půl rokem bych si tohle vůbec neuměl představit," souhlasil Gary Neville, další z legend United.

Radost na straně jedné znamenala ale i pořádný příval smutku na té druhé. Jen málokteří fanoušci Newcastlu totiž pamatují poslední velkou trofej v podobě FA Cupu z roku 1955. Od té doby? Nic. Pohárové tažení jejich miláčků, kteří v probíhající sezoně hrají vysoko nad očekáváními a v lize bojují o postup do Champions League, zlatou tečku nedostalo. „Hráči tomu dali vše. Dolehl na nás tlak finále, podobné zápasy ale chceme hrát pravidelně. K tomu, abychom se stali týmem, jakým chceme, vede ještě pořádně dlouhá cesta," přísně hodnotil trenér Eddie Howe, strůjce povedeného ročníku Newcastlu.

Finálová prohra také znamená, že ke šťastnému konci nedospěl jeden poměrně hořký příběh. Vzhledem k brankářské nouzi Newcastlu (distanc jedničky Nicka Popa a nemožnost nasadit dvojku Martina Dúbravku, který na podzim v poháru nastoupil právě za Red Devils), se totiž mezi třemi tyčemi objevil Loris Karius.

Nešťastník finále Ligy mistrů z roku 2017/2018 se v soutěžním zápase představil po dvou letech a dělal vše, co mu síly stačily. Na první branku Casemira neměl šanci dosáhnout, druhou inkasoval po smolné teči spoluhráče Svena Botmana. A i když ve zbytku utkání působil jistě a předvedl několik pěkných zákroků, kýžený pohár na hlavu nepozvedl...

Reklama

Související témata: