Hlavní obsah

Šéfové klubů Premier League chtějí pět střídání místo tří

Londýn

Šéfové klubů Premier League i koučové týmů požadují na řídícím orgánu soutěže a Anglické fotbalové asociaci, aby v rámci dohrání soutěže umožnila střídání pěti hráčů místo dosavadních tří. Přidávají se k nim i ředitelé a trenéři všech čtyř profesionálních soutěží. Tento návrh podporuje také Mezinárodní federace profesionálních hráčů FIFPro. Důvodem jsou obavy z vážných zranění hráčů. Píše o tom list The Sun a tento požadavek zmiňují i další média.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

V Premier League zbývá devět kol, některým týmům i odložené zápasy. Navíc tu jsou zápasy FA Cupu od čtvrtfinále výš, ale i baráž o účast a udržení v nejvyšší soutěži. Championship má rovněž na programu ještě devět kol. A to jsou tu i evropské poháry. To vše se má vtěsnat do dvou měsíců za předpokladu, že by se začalo na přelomu května a června. Argumentují také tím, že individuální tréninky zdaleka nenahradí společnou přípravu, a jakmile bude stanoven termín znovuzahájení, budou mít týmy na přípravu dva tři týdny, což je málo.

Pro tuto variantu je i generální tajemník FIFPro Jonas Baer-Hoffmann: „Jsme přesvědčeni, že jakmile se dozvíme, kdy může fotbal začít znovu, a jak bude možné dokončit sezonu, budou potřeba velmi silná ochranná opatření, aby hráči v nahuštěném programu měli dostatek času na odpočinek a regeneraci."

Bývalá hvězda Manchesteru City, belgický stoper Vincent Kompany, který nyní hraje za Anderlecht Brusel, je členem hráčské rady FIFPro. Ten jde se svými požadavky ještě dál. „Hráči špičkových lig a klubů odehrají během sezony šedesát i více utkání, včetně evropských pohárů a reprezentace. Jejich zatížení je obrovské, dostávají se za hranici, co může lidské tělo zvládnout. Vzhledem ke svým svalovým zraněním vím, o čem mluvím. Podle mne by měl být nejen v tomto období stanoven počet zápasů, které může jeden fotbalista odehrát. Kádry klubů jsou na to dostatečně široké, ale zatížení těch nejlepších je abnormální," zdůraznil.

Reklama

Související témata: