Hlavní obsah

Skandál! Bývalý vítěz Premier League chce prchnout z Ruska, liga mu ale vystavila stopku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli pokračující válce na Ukrajině umožnila FIFA a UEFA hráčům působícím v ukrajinské či ruské lize odejít na hostování do jiných lig i mimo oficiální přestupové okno. Této výjimky chtěl využít i bývalý vítěz Premier League ze sezony 2016/17 s Chelsea Nigerijec Victor Moses, který aktuálně působí ve Spartaku Moskva. Zájem o něj mělo prvoligové anglické Burnley, jenže Premier League mu vystavila stopku.

Foto: @CashNSport, Twitter

Nigerijský fotbalista Victor Moses v dresu Spartaku Moskva.

Článek

Burnley, které se momentálně nachází na předposledním místě prvoligové tabulky a reálně mu tedy hrozí sestup do nižší soutěže, chtělo Mosesovi dát příležitost opustit ruský Spartak a umožnit mu setkat se se svou rodinou a přáteli, které má stále na Ostrovech. Jenže Premier League byla proti.

Přestup neumožnila s odůvodněním, že by to prý narušilo „sportovní integritu." Dál své rozhodnutí komentovat nechtěla. FIFA a UEFA přitom udělily ligám výjimku, aby v podobných případech kvůli nekončící válce na Ukrajině mohly přijímat hráče na hostování z ruských a ukrajinských soutěží.

Ve španělské La Lize jsou tomuto kroku otevřeni, dokonce i v nižší anglické Championship už Sheffield United přijal do svého týmu na hostování do konce sezony Filipa Uremoviče z ruského Rubinu Kazaň.

Nejvyšší anglická liga je za svůj postoj kritizována. Například bývalý kapitán finské reprezentace Tim Sparv, který poskytl svůj byt ve Finsku ukrajinským uprchlíkům, její rozhodnutí odsoudil. „Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom hráčům pomohli dostat se z Ruska, země vedené diktátorem," řekl Sparv.

„Musíme jim dát šanci odejít a hrát někde, kde se budou cítit bezpečně," pokračoval. Ani další ligy však s jeho názorem nesouhlasí a postavily se na stranu Premier League. Výjimku pro hostování neumožní ani italská Serie A, ani německá Bundesliga.

Reklama

Související témata: