Hlavní obsah

Skandál v Anglii! Reprezentační kouč Allardyce na odstřel. Chtěl milióny za ohýbání přestupních pravidel

Praha

Pořádný skandál otřásá anglickým fotbalem. Deník The Telegraph totiž zveřejnil tajnou nahrávku, na níž reprezentační kouč Sam Allardyce slibuje investigativním reportérům, kteří se vydávali za investory z Dálného východu, pomoc při obcházení zákazu vlastnictví hráčských práv třetími stranami a domlouvá si za své služby odměnu ve výši 400 tisíc liber (víc než 12 miliónů korun).

Foto: Tony O'brien, Reuters

Před týdnem kouč Anglie Sam Allardyce (vlevo) sledoval po boku šéfa FA Martina Glenna slavnostní prezentaci EURO 2020. Nyní se stal objektem vyšetřování FA...

Článek

Reportéři listu měli pořídit nahrávku v srpnu v Londýně, tedy ještě před prvním Allardyceho vystoupením v roli reprezentačního kouče na Slovensku v kvalifikaci o MS 2018. Jednašedesátiletý trenér se výběru Anglie ujal v červenci po odstoupení Roye Hodgsona, jenž rezignoval po osmifinálové porážce s Islandem na EURO ve Francii.

Allardyce při schůzce reportérům tvrdí, že zákaz vlastnictví hráčů, resp. jejich práv třetími stranami, který anglická Fotbalová asociace (FA) vydala již v roce 2008 (FIFA pak v roce 2015), není problém obejít. Kouč dokonce tvrdil, že zná agenty, kteří pravidla obcházejí „celá léta". Trenér podle deníku navíc přistoupil na dohodu, podle níž by si za svou pomoc přišel ročně na 400 tisíc liber, čímž se ale dostává do jasného střetu zájmů.

FA spouští vyšetřování

Anglická fotbalová asociace již začala situaci šetřit a vyžádala si od deníku kompletní nahrávku. A na úterý svolalo vedení asociace schůzku nejužšího vedení v čele s šéfy Gregem Clarkem a Martinem Glennem. „Chci znát všechna fakta, dozvědět se cokoliv od kohokoliv, abychom mohli zaujmout k věci jasné stanovisko," řekl Clarke listu Daily Mail.

Výsledek aféry nechtělo vedení FA předjímat. „Musíme proniknout do hloubky problému, nemá cenu vynášet předčasné soudy," dodal Clarke.

Z Jižní Ameriky do celého světa

Vlastnictví hráčských práv třetími stranami patří mezi problematické články fotbalového hnutí. Rozšířené je především v zemích Jižní Ameriky, kde investice kapitálu třetích stran na hráčský trh pomáhal méně solventním klubům získat hráče, které by si jinak nemohly dovolit. Model se ale rozšířil po celém světě, Českou republiku nevyjímaje.

Problémem je, že při zapojení třetích stran do hráčského byznysu může docházet k praní špinavých peněz či významnému ovlivňování fungování klubové politiky. Bývalý šéf UEFA Michel Platini dokonce označil takové fungování obchodu s hráči za „formu otroctví". Mezinárodní fotbalová federace FIFA vlastnictví hráčských práv zakázala loni v květnu, Allardyceho akuza ale naznačuje, že se opatření míjí účinkem...

Reklama

Související témata: