Hlavní obsah

Slavia obhájí titul. A ani prodeji Součka nebude nic bránit, protože West Ham se zachrání

V pražském Edenu si mohou mnout spokojeně ruce. Fotbalová Slavia nejenže obhájí mistrovský titul, ale na základní částu bude mít před druhou Plzní jedenáctibodový náskok. A kdyby jen to, i Tomáše Součka prodá na Ostrovy, protože West Hame United se v Premier League zachrání. Samozřejmě za předpokladu, že se evropské fotbalové soutěže po odeznění pandemie koronaviru dohrají a že se naplní propočty a predikce Euro Club Indexu. Tým jeho expertů totiž určuje nejen žebříček klubových celků a reprezentací, ale nyní zkusil odpovědět na otázky, které v přerušené sezoně trápí fanoušky po celé Evropě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávisté mistrovský titul obhájí, má jasno Euro Club Index

Článek

Pro Slavii tak přišly hned dvě dobré zprávy naráz. Euro Club Index ji určitě potěšill s propočtem, že pokud se česká liga  dohraje, získá na 99,2 procenta mistrovský titul. A dokonce se ziskem 71 bodů, neboť k dosavadním osmapadesáti jich přidá ještě třináct.

Zatím druhá Plzeň dostává pouhých 0,8 procenta naděje, že by Slavii předstihla. Podle prognózy Euro Club Indexu skončí druhá se ziskem 60 bodů.

Jakým způsobem Euro Club Index pracuje?
Zveřejněná predikce Euro Club Index vychází z výsledků jednotlivých mužstev za čtyři sezony, přičemž výsledky posledních ligových utkání a zápasů v národních a evropských pohárech mají vyšší hodnotu. V potaz je brána i momentální kvalita a síla jednotlivých celků, což s přispěním vědeckých statistických metod, a více než 100 tisíc simulací umožňuje s maximální možnou přesností vypočítat pravděpodobnost výsledků i umístění mužstev.

Dobrá zpráva míří i na Letnou, neboť i Sparta by se měla mezi elitní šestici probojovat. V konečném účtování skončí po základní části ligy šestá, neboť před ní bude figurovat Slavia, Plzeň, Jablonec, Liberec a Slovácko.

Čtyři poslední příčky obsadí Karviná, Zlín, Opava a Příbram, protože kupříkladu Středočeši by pod novým trenérem Pavlem Horváthem měli získat do konce soutěže už jen čtyři body.

Liverpool mistrem na sto procent

Zajímavé jsou pochopitelně i prognózy pro další evropské klubové soutěže. V anglické Premier League považuje Euro Club Index na sto procent za jisté, že po třiceti letech získá mistrovský titul Liverpool. A dokonce ho bude slavit se ziskem rekordních 102 bodů. Teď, kdy je Premier League přerušena do 30. dubna vzhledem k pandemii koronaviru, mají Reds na kontě  82 bodů a před druhým Manchesterem City vedou s náskokem 25 bodů.

Otázkou samozřejmě je i to, kdo doprovodí Kloppův tým v příští sezoně do Ligy mistrů. I na to přišla odpověď... Vzhledem k tomu, že Manchester City byl pro porušení pravidel fair play na dvě sezony z evropských pohárových soutěží vyloučen a sankce stále platí, nebylo bráno v potaz odvolání, které podal.

S Liverpoolem by si tak měla účast v Champions League zajistit mužstva Leicesteru (pravděpodobnost 94,81 procenta), Chelsea (80,37) a Manchesteru United (73,75).

U dna tabulky Premier League naopak skončí jako osmnáctý Bournemohouth, jako devatenáctý Watford a jako poslední dvacátý Norwich.

Součkův West Ham podle predikce Euro Club Index udrží stávající šestnácté místo v tabulce a v nejvyšší anglické soutěži se zachrání. Tím pádem budou moci Hammers uplatnit opci na koupi české reprezentanta Tomáše Součka, která je podmíněna právě setrváním v Premier League.

V Německu by se měl stát vítězem bundesligy Bayern Mnichov (pravděpodobnost 84,37%), v Itálii Juventus Turín (83,98%), ve Španělsku Barcelona (74,22 %) a ve Francii Paris St. Germain (99,98%).

Bude ale samozřejmě záležet na tom, zda se se evropské soutěže dohrají a prognózy Indexu se naplní stejně, jako v minulosti.

Reklama

Související témata: