Hlavní obsah

Šokující! Kontroverzní kouč přirovnal výkon svého týmu k holocaustu

Bristol/Praha

Zdá se, že anglickému trenérovi, který si v minulosti odseděl i několik měsíců ve vězení, Joey Bartonovi zcela nedochází význam slova, kterým označil nepovedený výkon svých svěřenců z Bristolu Rovers proti Newportu. Označil jej totiž za holocaust, a to se samozřejmě nelíbilo Národnímu centru a muzeu holocaustu ve Velké Británii, a také mnohým fanouškům. Kouč však vyvázne bez trestu.

Foto: @BristolBizz, Twitter

Trenér Bristolu Rovers Joey Barton.

Článek

Kouč Bristolu Rovers Joey Barton byl anglickou fotbalovou asociací očištěn od jakéhokoliv trestu poté, co přirovnal defenzivní výkon svého týmu proti Newportu k holocaustu. Následně se za své vyjádření odmítl omluvit, i když si na něj stěžovalo Národní centrum a muzeum holocaustu a Židovské hnutí práce.

Podle zpráv z britských médií Barton unikl jak pokutě, tak zákazu činnosti, protože Fotbalová asociace nezjistila žádný rozpor jeho vyjádření s jejími pravidly. Video, na kterém je výrok bývalého hráče Manchesteru City nebo Newcastlu zachycen, bylo zveřejněno na oficiálním účtu Bristolu na sociálních sítích. Za krátko však bylo smazáno.

To však nezabránilo tomu, aby rozpoutalo vlnu diskusí. „Někdo nastoupí na zápas, vede si dobře, ale pak přijde holocaust, noční můra, naprostá katastrofa," řekl k výkonu svých svěřenců, kteří prohráli s Newportem 1:3.

"Myslím, že pan Barton neví, co to slovo znamená, a určitě si neuvědomuje, jaký obrovský smutek a urážku způsobil," řekla k výroku ředitelka Národního centra a muzea holocaustu. "Přirovnávat špatný výkon hráče nebo týmu k holocaustu svědčí o nepochopení skutečného barbarství, mučení a zla, které bylo pácháno na zranitelných skupinách společnosti," uvedli znechucení pamětníci kruté doby.

Devětatřicetiletý Barton má během své hráčské a trenérské kariéry na triku několik kontroverzních incidentů. V roce 2004 jako hráč City například napadl mladého hráče zapáleným doutníkem, v témže roce se dostal do ostrého konfliktu s patnáctiletým mladíkem na týmovém soustředění. V červnu letošního roku byl obviněn z napadení své ženy v rezidenci Kew nedaleko Londýna.

Reklama

Související témata: