Hlavní obsah

Úšklebek, vtipná kapitánská páska a penalta, o které se bude mluvit ještě hodně dlouho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je mu 37 let. V jeho věku už fotbalisté obvykle vyklízí místo mladším a vzpomínají na nejlepší momenty své kariéry. Ne však Angličan Byron Webster, který si vyšperkoval kariéru tuto neděli. Svůj klub Bromley F.C., založený roku 1892, poslal poprvé v jeho historii do profesionálního fotbalu, tedy čtvrté nejvyšší britské fotbalové ligy EFL League 2. A to způsobem, který nemůže nechat milovníky fotbalu chladnými.

Foto: Profimedia.cz

Hráči Bromley slavící postup do anglické čtvrté nejvyšší soutěže

Článek

Jsou to zápasy, které dělají ostrovní fotbal výjimečným. Dva regionální týmy z páté nejvyšší ligy, poloprofesionální soutěže, se potkaly ve finále play off o postup do čtvrté nejvyšší fotbalové soutěže na legendárním stadionu Wembley s kapacitou 90 000 fanoušků.

Součet kapacit stadionů klubů Bromley F.C. a Solihull Moors činí necelých 11 000 míst a nutno podotknout, že plné ochozy nemívá ani jeden z klubů. Navzdory tomu v neděli odpoledne do londýnského svatostánku zavítalo 23 374 návštěvníků. Co na tom, že byl naplněný sotva ze čtvrtiny – pro mnoho hráčů šlo o zápas kariéry.

Tým Bromley skončil v letošním ročníku National League třetí, celek Solihull Moors uhrál pátou příčku. Do finále play off tak vstupovali jako drobní favorité hráči Bromley. To vše však s dovětkem, že se jim do čtvrté nejvyšší ligy zatím nikdy v historii nepodařilo postoupit. A vyrovnaný zápas po 120 minutách dospěl až do pokutových kopů.

Kapitán ztělesněním klidu

Hráči Solihullu selhali v prvních dvou pokusech, když v obou případech gólman Bromley Grant Smith vychytal směr. Bromley selhalo jen v případě druhé penalty, kdy neproměnil Ashley Charles.

Pokutové kopy po dalších úspěšných pokusech dospěly až do pátého kola, kdy dopadla tíha okamžiku na 37letého lodivoda Bromley Byrona Webstera. Pokud by neproměnil, penaltová loterie by pokračovala dále. Potenciální gól znamenal zápis do historie. A Webster se do ní zapsal po svém.

Detailní záběr kamery udělal z neznámého hráče na ostrovech celebritu. Pozdvižené obočí směrem k brankáři, úšklebek s drobným úsměvem a na paži kapitánská páska EFL, tedy nikoli soutěže, kterou Bromley hrálo, ale ligy, kam chtělo postoupit. Po hvizdu rozhodčího Webster nezaváhal, gólmana Solihullu Moors poslal jinam a pouze se vítězoslavně rozpřáhl směrem ke svým nadšeným spoluhráčům.

Vše má své vysvětlení

„Brankář mi řekl: ‚Vím, kam to pošleš.‘ A já jsem si jen pomyslel: ‚To nevíš, protože ani já zatím nevím, kam to kopnu.‘ To proto jsem se tak ušklíbl. V průběhu penalt jsem chtěl kopat do své levé strany. Když ale proměnili tu poslední penaltu a já věděl, že musím proměnit, pomyslel jsem si, že doleva skákal nejčastěji. Tak jsem si řekl, že to zkusím trochu utáhnout doprava, kde by neměl mít šanci,“ řekl Webster po infarktovém závěru pro BBC Sport. A tak i učinil.

A co ona kapitánská páska vyšší soutěže? Nebyla to prý žádná provokace na závěrečnou rozhodující penaltu. Webster ji měl na ruce nejen po celý zápas, ale v průběhu celé sezony.

„Měli jsme člověka, který se nám staral o dresy a ten tu pásku přinesl z Charltonu, kde předtím působil. Jsem celkem pověrčivý. Brali jsme tu pásku jako projev toho, že chceme postoupit do EFL, a tak jsem ji nosil celý rok,“ dodal Webster.

Další osud nejistý

Sedmatřicetiletý fotbalista má s vyhrocenými momenty tohoto typu bohaté zkušenosti. Roku 2013 vyhrál finále play off League One (třetí nejvyšší liga) s týmem Yeovil Town a postup do Championship zopakoval i o čtyři roky později s Millwallem. Jaký dres bude oblékat příští sezonu, je však zatím ve hvězdách.

Střední obránce posílil Bromley v roce 2020 a za klub odehrál od té doby 152 zápasů. Smlouva mu však končí právě po této sezoně. Podle svých slov by rád hrál za klub i nadále, ale k žádným jednáním zatím nedošlo.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články