Hlavní obsah

Van Gaal kvůli rodinné tragédii ukončil trenérskou kariéru

Amsterodam

Nizozemský fotbalový kouč Louis van Gaal ukončil v 65 letech trenérskou kariéru. Důvodem je prosincová náhlá smrt jeho zetě, kvůli níž odmítl i lukrativní nabídku z Číny.

Foto: Carl Recine, Reuters

Louis van Gaal na snímku z doby, kdy vedl Manchester United.

Článek

Van Gaal byl bez práce od loňského května, kdy dostal výpověď v Manchesteru United. Z rodinných důvodů nekývl na angažmá v Číně, kde by si za tři roky údajně vydělal 44 miliónů liber (asi 1,36 miliardy korun).

"Mohl jsem tam jít, ale jsem stále tady. V mé rodině se toho stalo tolik, že mě to donutilo brát věci jinak," řekl Van Gaal v rozhovoru s nizozemským listem De Telegraaf.

"Po odchodu z United jsem přemýšlel o konci kariéry, ale změnil jsem to na pracovní dovolenou. Teď ale věřím, že se už k trénování nevrátím," dodal.

Jako kouč vyhrál přes 20 trofejí

Va Gaal od roku 1991 vedl dvakrát nizozemskou reprezentaci a dvakrát Barcelonu, dále Ajax Amsterodam, Alkmaar, Bayern Mnichov a naposledy Manchester United. Se svými týmy celkem vyhrál dvacet trofejí.

"Dosáhl jsem v životě všeho, čeho jsem dosáhnout mohl. Přijde mi nudné zmiňovat všechno, stačí se podívat na země, kde jsem pracoval, a na úroveň klubů, které jsem vedl," prohlásil Van Gaal.

Zisk anglického pohár nadevše

Do důchodu chtěl původně odejít už po brazilském mistrovství světa v roce 2014, kde dovedl Nizozemsko ke třetímu místu. "Pak se objevila příležitost v Anglii a tahle fantastická země je teď rovněž v mém životopisu," podotkl rodák z Amsterodamu.

Přestože triumfoval v Lize mistrů s Ajaxem a vyhrál ligové tituly s Barcelonou či Bayernem, za největší úspěch trenérské kariéry považuje loňský zisk Anglického poháru s United.

"Posledních šest měsíců jsem balancoval nad propastí. Anglická média strčila mou hlavu pod gilotinu. Ale v takových momentech se musíte držet své vize a inspirovat hráče," konstatoval Van Gaal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.