Hlavní obsah

Van Gaal si vzal na tiskovku čtyři strany A4 plné čísel. U bývalého hráče United však nenašel pochopení

Manchester United v neděli na poslední chvíli zachraňoval remízu s West Hamem. Na tiskové konferenci po zápase se poté předvedl trenér Rudých ďáblů Louis van Gaal, který na otázky anglických novinářů odpovídal po svém. Přinesl si čtyři strany A4 analýz úspěšnosti dlouhých přihrávek z právě skončeného duelu. „Upřímně si myslím, že jeho chování bylo divné,“ pronesl na adresu nizozemského stratéga v televizním pořadu Fletch & Sav bývalý záložník Manchesteru Paul Scholes.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Trenér Manchesteru United Louis Van Gaal.

Článek

Van Gaal si dokumentaci o procentuální přesnosti dlouhých přihrávek vzal proto, aby reagoval na kritiku svého konkurenta na lavičce West Hamu. Sam Allardyce totiž prohlásil, že United jen nakopávali dlouhé míče na útočníky. „Za tento styl byste vy (média) měli Van Gaala zkritizovat, tak jako mě kritizujete za to, jak řídím svůj tým," řekl „Big Sam" britským novinářům.

Z Van Gaalových statistik ale vyplývá, že West Ham praktikoval nakopávání míčů mnohem častěji než jeho svěřenci, 71,1% všech dlouhých přihrávek Kladivářů mířilo na forvardy, u Manchesteru je číslo o poznání menší 49,9%.

„Když už můj protějšek říká takové věci, tak tady máte čísla. Těm já skutečně věřím," pravil nizozemský stratég. „Podle nich má West Ham mnohem větší procento."

V klubu jako Manchester se musí riskovat, míní ScholesU Scholese chování manažera Manchesteru nenašlo pochopení. „Pochopil bych to, kdyby se jednalo o bezprostředního rivala, ale takhle. Upřímně si myslím, že jeho chování bylo divné," řekl čtyřicetiletý Angličan. „I když Allardycova slova byla trochu úsměvná."

Scholes se také opřel do stylu hry, který United praktikují, „Když koukám na jejich hru, tak se mi nelíbí. Slyšel jsem, že Van Gaal říkal, že nemůže se svým mužstvem riskovat. Jaký vzkaz tímto gestem posílá fanouškům?"

„Když hrajete v takovém klubu, tak musíte jít do rizika v každém zápase. Fanoušci byli zvyklí, že Manchester hrál fotbal na té nejvyšší úrovni, se spoustou gólů. V této sezóně se však podle mě toto neděje."

Možnou příčinu vidí Scholes ve změně rozestavení, zvláště pak přesunutí Wayna Rooneyho do zálohy. „Wayne dával mnoho branek, vytvářel je. Hýřil neskutečně velkou energií. A teď? Kolikrát se trefil?"

„V záloze nebo na křídle se hledá, měl by hrát jenom na hrotu," dokončil Scholes.

V letošním ročníku Rooney rozvlnil síť za soupeřovým brankářem osmkrát a přidal pět asistencí.

Reklama

Související témata: