Hlavní obsah

VIDEO: Pomezním už fotbalisté utíkat nebudou, chystají se na ně s vozítky

PRAHA

Pryč už možná brzy bude doba, co se pomezní rozhodčí během fotbalového utkání pohybovali za autovou čarou po svých. Aby mohli stíhat rychlost zabíhajících útočníků, poslouží jim speciální vozítko na dvou kolech. „Pro sudí je těžké, aby vydrželi atletické tempo po celý zápas,“ přiznal kouč Blackburnu Sam Allardyce pro deník The Sun.

Článek

Motorizovaná dvoukolka umožní arbitrům, aby stíhali i ty nejrychlejší fotbalisty. Na ostrovech tak rychlost Theo Walcotta, Gabbyho Agbonlahora či Aarona Lennona už nebude pro rozhodčí noční můrou. Těžko usuzovat, jestli by takový přístroj uplatnili s ohledem na rychlost českých fotbalistů i sudí v naší nejvyšší lize.

V Anglii to ovšem vnímali jako neřešitelný problém a rozhodli se jednat. Myšlenku urychlit arbitry podpořil i sám kouč prvoligového Blackburnu Allardyce. „Hráči jsou atleti, od rozhodčích nemůžeme očekávat, že s nimi budou držet tempo po celých 90 minut zápasu. A tohle jim věc výrazně ulehčí,“ myslí si trenér desátého týmu Premier League.

Návrat starých a zkušených

„Už nebudeme muset omlouvat rozhodčí, že u té situace nebyli. S tímto zlepšovákem budou,“ dodal Allardyce, jehož doplnil i uznávaný sudí Mark Halsey. „Nejen to, že to umožní arbitrům držet krok s hráči, tento stroj mohou navíc využívat i starší, zkušenější sudí, kteří už na tom s fyzičkou nejsou nejlépe,“ poznamenal Halsey.

Pokud se tento experiment ozkouší a potvrdí se jeho výhody, bude se jeho zapojením do praxe zabývat mezinárodní fotbalová asociace UEFA. Nápad takového zařízení vznikl na konferenci, které se účastnili jak rozhodčí, tak i manažeři klubů. Samotný přístroj pak vznikl v americkém státě New Jersey, a je lehce ovladatelný pohybem těla.

Reklama

Související témata: