Hlavní obsah

Souček s Coufalem mají nového trenéra, West Ham povede bývalý kouč Realu

Aktualizováno

Po Skotovi přichází Španěl. Čeští reprezentanti Vladimír Coufal s Tomášem Součkem budou mít od příští sezony nového trenéra. Končícího Davida Moyese ve West Hamu nahradí bývalý trenér Realu Madrid Julen Lopetegui, který podepsal dvouletý kontrakt s opcí na další rok. Příchod nového šéfa lavičky klub oficiálně potvrdil ve čtvrtek.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Fotbalisté West Hamu Vladimír Coufal a Tomáš Souček.

Článek

„West Ham s potěšením oznamuje, že se Lopetegui na začátku sezony stane hlavním trenérem. Jedná se o další krok v implementaci naší nové strategie,“ stojí na webových stránkách Kladivářů.

U příchodu nového kouče údajně tahal za nitky i Daniel Křetínský. Spoluvlastník West Hamu, jenž se na domácí scéně angažuje ve Spartě, si údajně spolu s kolegy přál Moyesův konec a jeho nahrazení právě Lopeteguim. „Čeští investoři sehráli podle našich zdrojů klíčovou roli v odchodu Davida Moyese a příchodu jeho nástupce Julena Lopeteguiho,“ informoval Football Insider, který se specializuje na zákulisní dění v anglickém fotbale.

„Moc mě těší, že se stanu součástí tak velkého klubu. Mým cílem je neustále posouvat ambice a zlepšovat jak celý tým, tak jednotlivce. Měl jsem i jiné možnosti, ale jsem nadšený, že si mě vybral právě West Ham. Byla to moje první volba,“ vyprávěl Lopetegui.

Stejně tomu bylo i naopak. „Julien dýchá pro fotbal, byl naším kandidátem číslo jedna a mám radost, že jsme si plácli. Ve všech předchozích angažmá za sebou zanechal výraznou stopu a pomáhal hráčům v rozvoji. Moc se těším na naši spolupráci a na to, co udělá s naším kádrem,“ mnul si ruce technický ředitel Tim Steidten.

57letý Španěl za sebou má bohatou kariéru. Působil například v Portu, u mládeže i A-týmu španělského národního týmu, v Seville a krátce také v Realu Madrid. Angažmá v Bílém baletu mu ale hrubě nevyšlo. Ve funkci vydržel pouze necelé dva měsíce mezi srpnem a listopadem 2018. Mužstvo se po odchodu Cristiana Ronalda do Juventusu trápilo, Lopeteguimu zlomila vaz ostudná prohra 1:5 s rivalem z Barcelony.

Lopetegui za sebou má tři výrazné úspěchy. S mládežnickými celky Španělska do 19 a 21 let vyhrál mistrovství Evropy, se Sevillou pak v roce 2020 Evropskou ligu. Naposledy vedl anglický Wolverhampton. Od počátku probíhajícího ročníku byl bez práce, v nové sezoně se opět naplno obuje do trénování. Na starosti bude mít kromě jiných i české reprezentanty Tomáše Součka s Vladimírem Coufalem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.