Hlavní obsah

Zahraniční fotbalisté budou muset prokazovat znalost angličtiny

LONDÝN

Fotbalisté ze zemí mimo Evropskou unii, kteří budou chtít přestoupit do anglického klubu, budou muset napříště prokazovat znalost angličtiny. Nerozhodla o tom anglická Fotbalová asociace, ale vyplývá to z nového rozhodnutí ministerstva vnitra, které fotbalisty zařadilo do skupiny "kvalifikovaných pracovníků". Budou tedy muset dokázat, že znají angličtinu, před tím, než jim ministerstvo vydá vízum.

Článek

Podle stejného pravidla budou muset kluby stejně jako všichni ostatní zaměstnavatelé uvolněné místo napřed inzerovat v Británii. Náměstek ministra vnitra Liam Byrne řekl, že na jeho úřadu dlouho a pečlivě přemýšleli o tom, zda jihoamerickým a africkým fotbalovým hvězdám nedat výjimku. Nakonec se rozhodli proti. "Nebylo by to britské," řekl. "A většina z nich na tom bude dostatečně dobře, aby si mohli najmout slušného učitele jazyka."

Pro občany členských zemí EU neznamenají nová pravidla žádnou změnu. Občané "starých" členských států mají zaměstnání zcela otevřené, občané nových zemí, jako je Česko a Slovensko, mají přístup k práci rovněž volný, ale musejí se registrovat u ministerstva vnitra.

Reklama

Související témata: