Hlavní obsah

Zděšení na Old Trafford vyvolala naštěstí jen atrapa. Rozzlobený starosta Manchesteru chce viníka

Nejprve zděšení, které vystřídalo rozčarování a vztek. Čtvrt hodiny před začátkem nedělního utkání závěrečného kola anglické Premier League mezi Manchesterem United a Bournemouthem se fanoušci na Old Trafford dozvěděli, že kvůli nálezu podezřelého balíčku se musí evakuovat dvě tribuny, a o půlhodiny později dokonce přišla výzva k úplnému opuštění stadiónu a oznámení o odložení zápasu na úterý 17. května ve 21 hodin SELČ. Podezřelý balíček však později policie identifikovala jako atrapu výbušniny. Celý incident naštval nejen fanoušky, ale i starostu Manchesteru.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Speciálně vycvičený pes hledal na stadiónu Manchesteru United výbušninu.

Článek
Fotogalerie

Nejprve však přišla úleva, když policie oznámila, že šlo o věrnou nápodobu výbušniny, kterou údajně nechala na stadiónu soukromá firma specializující se na výcvik psů. A že ve spolupráci s armádou provedla kontrolovanou explozi.

„Krátce před začátkem fotbalového zápasu upozornili pracovníci Manchesteru United policii, že byl nalezen podezřelý předmět na záchodech v sektoru North West Quadrant mezi tribunou Sira Alexe Fergusona a tribunou Stretford End. Policie se rychle dostavila a povoláni byli i experti na výbušniny, kteří předmět popsali jako neuvěřitelně věrnou atrapu výbušniny," stojí v oficiálním prohlášení policie.

Fiasko se musí vyšetřit

Starosta Manchesteru a policejní zmocněnec Tony Lloyd označil celou situaci za „neakceptovatelnou" a dožaduje se urgentního vyšetřování, které má zjistit, jak se to stalo, proč se to stalo a kdo je za to zodpovědný.

„Tohle fiasko způsobilo masivní újmu fanouškům, kteří přijeli i z velké dálky, aby viděli zápas. Promrhalo se také spoustu času velkého počtu policistů a armádního protibombového komanda. Lidé byli navíc zbytečně uvrženi v nebezpečí," cituje Lloyda BBC.

Zaplněný stadión pro 75 tisíc příznivců museli všichni přítomní opustit. Fandové, kteří byli zvědaví, zda domácí United ještě vykřesají naději na účast v Lize mistrů, o zážitek přišli.

Po odehrání ostatních nedělních duelů závěrečného kola už je ale jasné, že čtvrtou příčku, která jako poslední zajišťuje účast v předkole Champions League, obsadí konkurenční City.

United slíbili, že držitelům platných vstupenek na nedělní utkání buď vrátí peníze, nebo jim umožní vstup na zápas v náhradním úterním termínu. Podle BBC celá záležitost přijde manchesterský klub na ztrátu zhruba tří miliónů liber, tedy přes 100 miliónů korun.

„Tohle je poprvé, co jsem se dostal na zápas na Old Trafford. S kamarádem jsme sem cestovali spolu, na tribuně Stretford End jsme seděli asi pět sekund, když nás vyzvali, abychom stadión opustili. Je to veliké zklamání," cituje jednoho ze smutných fanoušků United list Daily Mail.

„Já jsem přijel autobusem z Cardiffu. Poprvé jsem měl šanci vidět Manchester United naživo. Byl krásný den, ale teď jsem velmi smutný," svěřil se zase jiný příznivec.

Reklama

Související témata: