Hlavní obsah

Zrodil se nový gigant? Newcastle už je v rukou bohatých Saúdů

Aktualizováno

Komplikovaný obchod se táhl více než rok. Teď už je ale hotovo, kritizovanou akvizici nakonec nic nezastavilo. Fotbalový klub Newcastle už patří saúdskoarabskému konsorciu vedenému korunním princem Mohamedem bin Salmánem. Proti obchodu se v minulosti stavěli vlastníci televizních práv i některé lidskoprávní organizace.

Foto: Sport.cz

Slavný klub už přes rok mění majitele, dojde konečně k definitivnímu prodeji?

Článek

Newcastle tak má nejbohatšího majitele ze všech fotbalových klubů světa. Saúdskoarabské konsorcium mělo za „Straky“ dosavadnímu majiteli Mikeu Ashleymu zaplatit 300 milionů liber (téměř 9 miliard korun).

V minulosti se proti obchodu stavěli vlastníci vysílacích práv na Premier League z Kataru, společnost beIN Sports, i lidskoprávní organizace jako Amnesty International a další. Právě pirátské vysílání provozované ze Saúdské Arábie mělo být jednou z posledních překážek k úspěšnému uzavření obchodu. Podle ostrovních médií má být problém v následujících dnech definitivně vyřešen.

Korunní princ Muhammad bin Salmán.

Smlouvy jsou podepsány, Newcastle přešel do rukou nejbohatších majitelů ve světě fotbalu. Konsorcium totiž disponuje jměním ve výši 320 miliard liber, což je přibližně padesátkrát více, než jakými financemi disponuje majitel PSG, organizace Qatar Sports Investments.

Obchod už jednou zelenou dostal. I loni v létě se proti prodeji zvedla vlna odporu z několika stran a vše se zkomplikovalo. Tentokrát už ale vše klaplo.

Saúdskoarabská strana musela mimo jiné vedení Premier League předložit důkazy, že Saúdská Arábie jako stát nebude mít na chod klubu žádný vliv, k čemuž údajně definitivně došlo.

Reklama

Související témata: