Hlavní obsah

Brückner musí vyřešit střed obrany

PRAHA

Tři body ze dvou zářijových kvalifikačních zápasů, to je o polovinu méně, než v co čeští fotbalisté před týdnem doufali. Po prohře a herní blamáži v sobotu v Rumunsku viděla ve středu Olomouc proti Arménům poločas hrůzy a po bouřce v kabině naopak gólovou pětačtyřicetiminutovku snů.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Brückner

Článek

Historie se za měsíc nebude ptát, jak Češi s oběma soupeři hráli. Zůstanou jen výsledky a s nimi spojená matematika: co je potřeba k druhému místu ve zbývajících duelech - 8. 10. na Letné s Nizozemskem a 12. 10. v Helsinkách s Finy.

Na první místo můžeme zapomenout, protože Nizozemci si ho doma nenechají s Makedonci ujít. Českému celku ale nedarují nic jistě ani v Praze. Brücknerův tým naopak potřebuje z těchto dvou zápasů dva body, což je reálné. "Máme to ve svých rukou," konstatoval ve středu po utkání s Armény kouč.

Rosický je nutný

Nejen fanoušci na olomouckém stadiónu kroutili po zápase hlavami nad tím, jak je možný takový obrat. V první půli bylo české mužstvo doslova zoufalé, ve druhé zářilo. V obou zápasech však citelně chyběl Tomáš Rosický. "Potřebujeme ho," zdůraznil Brückner s vírou, že se zraněná třísla za měsíc umoudří.

Český tým toho ale potřebuje do zbývajících zápasů víc. Marek Jankulovski má zraněný kotník operované nohy a Petr Čech rameno. Nejen kouč doufá, že se zmíněná trojice uzdraví. S Jaroslavem Plašilem, jehož jméno také několikrát vyslovil, však počítat nemůže. Ten je po operaci.

Z formy jsou Milan Baroš, Tomáš Galásek a Karel Poborský, byť se ve druhé půli proti Arménii neuvěřitelně zvedli. Zejména to platí o Poborském. Zbývajícím dvěma očividně chyběla i při zlepšení jistota. Barošovi při řešení zakončení, Galáskovi při rozehrávce.

Sivok nebo Galásek

Nejbolavějším místem mužstva je střed obrany. René Bolf má potíže se stehenními svaly. I když bude v pořádku, není to stále ta jistota jako loni v Portugalsku. David Rozehnal nemůže v reprezentaci najít formu, jakou má v dresu Paris. St. Germain, ale určitě není důvod ho zatracovat. Také Tomáš Ujfaluši jako by se teprve rozjížděl.

A tak ve středu obrany vypadá nejlépe novic Tomáš Sivok, ale dobře si tu ve středu vedl i Galásek. "Zvažuji i variantu s Radkem Kováčem," nabídl Brückner další řešení. Pravda je, že nejen na tato místa má poměrně malý výběr hráčů.

Za měsíc však musí najít odpověď, protože s Nizozemskem půjde o vše a nelze spoléhat, že případnou ztrátu doženeme ve Finsku, kterému už o nic nejde. Asi by také neškodilo, kdyby bouřku, kterou udělal v poločase zápasu s Arménií, zopakoval preventivně už před zápasem na Letné.

Český tým bude mít určitě stejnou podporu v Praze, jako měl v Olomouci, ale Holanďané by jeho výpadek nepochybně trestali tvrději. Budou pod mnohem menším tlakem. V Praze se jim však nedaří. Pokud český tým najde svoji herní tvář, mohl by si druhou příčku pojistit už v tomto duelu.

Reklama