Hlavní obsah

Brückner: V Německu jsem určitě udělal nějaké chyby

Přátelským utkáním se Srbskem odstartuje příští týden česká fotbalová reprezentace nový cyklus, na jehož konci stojí evropský šampionát. Trenér Karel Brückner ve čtvrtek oznámil nominaci, při setkání s novináři se ale chtě nechtě musel vrátit i k hodnocení mistrovství světa v Německu...

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner

Článek

Už příští týden vstoupí český výběr přípravou se Srbskem do nového cyklu, v němž se bude hrát o účast na mistrovství Evropy. V živé paměti fanoušků je však stále ještě světový šampionát v Německu. Jak dopadla jeho analýza? Hlavní příčiny neúspěchu byly tři. Výkon týmu v zápase s Ghanou prostě nebyl dobrý. Není to jako kvalifikace, kde máte možnost reparátu. My jsme tenhle zápas nezvládli a postupový bod po slabším výkonu nezískali. Druhým faktorem byla absence klíčových hráčů v takovém měřítku, jaké jsem dosud nezažil. A do třetice dvojí oslabení a hra v deseti proti Ghaně i Itálii.

Dopustil jste se vy sám při šampionátu nějakých chyb? Určitě jsem udělal nějaké chyby. Při množství rozhodnutí, které denně dělám, se chyb nevyvarujete. Já mám pořád před očima ten zápas s Ghanou. Měli jsme ideální podmínky, abychom úspěchu docílili. V tom zápase jsme měli udělat více.

Neuvažoval jste po nezdaru na šampionátu o ukončení působení v reprezentaci? Po obdržení nabídky jsem si vzal tři dny na rozmyšlenou a rozhodl se zůstat. Necítím se být neúspěšným trenérem. Ve všech kvalifikacích jsem byl úspěšný a postoupil jsem z nich. Neuspěl jsem jen na závěrečném turnaji s jedenadvacítkou na olympiádě v Austrálii a teď v Německu. Pak je tady také skutečnost, že mě respektují hráči, dostal jsem podporu řídících orgánů. A navíc jsem v dobré kondici. A pořád je pro mě velká čest vést národní tým.

Hodně se diskutovala otázka nominace pro šampionát. Mnozí vám vyčítali, že v týmu měla česká liga prakticky nulové zastoupení? Nominace byla sestavena správně. Nechápu, proč by měla být naše nejvyšší soutěž upřednostňována. A hlavně, sestava je ve své podstatě produktem naší ligy. Navíc vždy vybírám hráče podle typologie a přínosu pro mužstvo.

V tom aktuálním nechybí Pavel Nedvěd. Mluvili jste spolu o jeho budoucnosti v týmu? Start proti Srbsku jsme předjednali den po mistrovství světa. Vše další si vyjasníme během srazu. Nadále platí, že jde především o otázku jeho zdraví. On má velký pocit zodpovědnosti.

Ve výběru na Srbsko ale není Tomáš Galásek. Podle reprezentačního manažera Košťála už do týmu nepatří. Jak to vidíte vy? Pokud se hráč národního dresu nevzdá, nemohu ho vyřadit. Tomáš v nominaci chybí, protože se mu v posledním utkání ozvalo staré zranění.

Vaším asistentem bude Petr Rada. Jaké dostane kompetence? Chci, aby byl takřka na mé úrovni. On má zkušenosti, je to bývalý reprezentant a velmi silná osobnost. Navíc hodně temperamentní člověk. Rozhodně dostane velké kompetence. Svůj pocit nepostradatelnosti už jsem dávno odložil.

Řekněte s výhledem kvalifikačních bojů, jaké jsou možnosti současného týmu? Hráči mají zenit před sebou. Bez zkušených a služebně starších se neobejdeme. Z celkového pohledu je tým hodně perspektivní.

Reklama