Hlavní obsah

Brückner: Zatím nemám chuť odejít do důchodu

PRAHA

V klidu je zatím trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner i přesto, že národní celek stále hledá nejvhodnější ubytování pro světový šampionát příští rok v Německu. V rozhovoru pro deník Právo Brückner přiznává, že v reprezentaci zatím končit nehodlá.

Článek

Jaké jsou hlavní starosti trenéra účastnícího se mistrovství světa v Německu?

Teď sháníme informace o soupeřích, hledáme hotel a hřiště pro tréninky, máme jeden termín na přátelák, spousta hráčů je zraněných, řada dalších přestupuje, někteří dobře, jiní hůř... Je toho docela dost, ale hlavu si s tím nelámu, to se vyřeší.

Nebudí vás ze spaní nedostatek útočníků, když jsou Koller s Lokvencem zraněni?

Tam není moc co vybírat. Širší kádr existuje, hráči už byli dříve jmenováni. Když by si někdo měl říci o místo, tak to musí dokázat opakovanými výkony, ale třeba mladší hráči mohou vyletět rychle. Škoda, že Svěrkoš trochu ustrnul a nehraje, ten by připadal v úvahu, Heinz s Junem také nenastupují. Alespoň mě těší, že vypadá dobře Štajner.

Pořád tvrdíte, že Jan Koller je v týmu nepostradatelný?

V základní modifikaci hry je naší jedničkou, ale samozřejmě musíme nahradit každého. Třeba si lze vypomoci změnou rozestavení. Jenda byl s námi u baráže, pokud vím, tak teď v Regensburgu rehabilituje. První hodnocení po operaci vypadalo nadějně, snad to stihne.

Má nominaci jistou, i když by nebyl ve formě?

Rozbor toho, kdo je a není ve formě, to je na delší debatu. Samozřejmě je nutné přihlédnout k tomu, jak na tom bude, jak se bude cítit, ale počítám s ním.

Neublíží Poborskému fakt, že bude hrát nižší soutěž?

Za půl roku ani ve druhé lize fotbal hrát nezapomene a vůbec se nebojím, že by nebyl připraven kondičně. Je to zkušený hráč, profesionál, takže jeho rozhodnutí respektuji.

Neznervózňuje vás, že pořád nevíte, kde budete během šampionátu přebývat?

My jsme v říjnu a listopadu měli úplně jiné starosti než země, které už měly účast jistou a mohly si zabukovat některé ze středisek, kterých je pořadateli pro účastníky vytipováno asi pětatřicet. Může se stát, že budeme bydlet na druhém konci Německa, pokud to bude blízko na letiště. Nakonec si možná vybereme hotel sami mimo katalog nabídek. Stejně jsme postupovali v Portugalsku a byli jsme spokojení. Je jedno, jestli ujedete sto padesát kilometrů po problematické dálnici, nebo zaletíte osm set kilometrů letadlem.

Zřejmě ale neplánujete bydlet blízko českých hranic, aby se vaše sídlo nestalo poutním místem českých fanoušků.

Nechci, aby to vyznělo negativně, ale i tohle musíme zvažovat. Chceme bydlet v klidu a blízko letiště.

Evropské ligy skončí 15. května. Kdy se národní tým sejde k finální přípravě?

Výhodou je, že všichni hráči tentokrát skončí ve stejnou dobu. Před mistrovstvím Evropy nefinišovaly soutěže stejně, a tak hráči dojížděli postupně. Teď dostanou i čtyři dny volna. Pak přijde sraz, soustředění bude znovu v Seefeldu, kde bychom měli sehrát jeden zápas. Dvě utkání nás čekají i po návratu. Pět nebo šest dnů předem se přesuneme do Německa, možná tam ještě odehrajeme modelovaný zápas. Prostě klasika.

Africkou Ghanu, která nás čeká ve skupině, znáte málo. Hledáte proto soupeře podobného ražení k přípravnému zápasu?

Nikdy jsem v šestačtyřiceti zápasech s národním týmem nehrál s africkým týmem. Může se to ovšem změnit už před šampionátem, rýsuje se zápas s Pobřežím slonoviny. Bližší kontakt je rovněž s Kostarikou, zájem by měly ještě Saúdská Arábie, Írán, Guatemala, Honduras, Nigérie a Kamerun, dáme ale přednost účastníkům šampionátu.

Na konci ledna se losuje kvalifikace mistrovství Evropy. Budou oznámeni soupeři pro tým trenéra Brücknera?

Po mistrovství světa mi končí smlouva, tak ani nevím, jestli na los pojedu. Ale vážně. Teď máme jiné úkoly, o tom, zda setrvám ve funkci, jsme se vůbec nebavili. Je čas.

Máte chuť pokračovat?

Fakt jsem o tom nepřemýšlel. Vím jen, že nemám chuť jít do důchodu, zatím totiž odmítám výhody našeho sociálního zabezpečení.

Reklama