Hlavní obsah

Češi začnou s Litvou, v Madridu dojednali termíny podle představ

MADRID

Diplomatický úspěch zápasy nevyhrává, ale potěší. A zástupci českého fotbalu ho na termínové schůzce v Madridu dosáhli. Skupinu I kvalifikace EURO 2012 začnou letos v září doma s Litvou a v říjnu 2011 také v Litvě skončí. „Kromě jednoho, dvou bodů se naplnil náš ideální scénář. Spokojení však byli všichni,“ řekl pro Sport.cz manažer národního týmu Vladimír Šmicer.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek (vpravo) a manažer Vladimír Šmicer

Článek

Žádná tuhá bitva fotbalových diplomatů se v Madridu nekonala. Zástupci Španělska, České republiky, Skotska, Litvy a Lichtenštejnska, které los svedl v kvalifikaci fotbalového mistrovství Evropy 2012, dohodli jízdní řád skupiny I za hodinu a půl.

„Jednání proběhlo bez problémů. Všichni to brali rozumně, protože si uvědomují, že se stejně rozhodne až na hřišti. Nikdo nechtěl nikoho přechytračit, nikdo se necítí jako vítěz. A spokojení jsou všichni,“ sdělil pro Sport.cz telefonicky manažer národního týmu Vladimír Šmicer.

Ideální scénář se téměř naplnil

Takovou idylku zažijí funkcionáři na termínových schůzkách málokdy. Také proto je česká delegace, kterou kromě Šmicra tvoří také trenér Michal Bílek a vedoucí týmu Jaroslav Dudl, spokojená. „Naplnil se náš ideální scénář, z něhož jsme museli slevit snad jen ve dvou bodech. Chtěli jsme začínat doma, a začínáme. Nechtěli jsme hrát ve Skotsku na závěr skupiny, a poletíme tam přespříští září. Další termíny zkrátka navazují podle našich představ,“ libuje si Šmicer.

Program možná jednu slabinu má. Španělsko je jasný favorit číslo jedna a jistá šance porazit ho by se zřejmě nejvíce otevírala, pokud by na něj Češi narazili brzy po letošním mistrovství světa. „To by se nám zamlouvalo, ovšem Španělé už byli na říjen domluvení se Skoty, takže to nešlo,“ poukázal Šmicer.

K významné shodě totiž došlo již na čtvrteční společné večeři v Madridu, která pátečnímu jednání předcházela. „Již po ní bylo jasné, že se dohodneme. Uzavřeli jsme předběžnou dohodu se Skotskem, Litvou a Lichtenštejnskem. Zbývali Španělé, kteří nechtěli hrát předposlední zápas u nás. Nakonec se však přizpůsobili i oni,“ popsal manažer nároďáku.

Se Skotskem letos Češi sehrají dvě utkání. Ve středu 3. března se představí v Glasgowě v přípravném duelu, který byl dojednán již dříve a ani jeden ze soupeřů ho nechtěl zrušit.

Kompletní program kvalifikace fotbalového ME 2012, skupina I:
2010:
Pátek 3. září: Litva - Skotsko, Lichtenštejnsko - Španělsko.
Úterý 7. září: ČR - Litva, Skotsko - Lichtenštejnsko.
Pátek 8. října: ČR - Skotsko, Španělsko - Litva.
Úterý 12. října: Lichtenštejnsko - ČR, Skotsko - Španělsko.
2011:
Pátek 25. března: Španělsko - ČR.
Úterý 29. března: ČR - Lichtenštejnsko, Litva - Španělsko.
Sobota 4. června: Lichtenštejnsko - Litva.
Pátek 2. září: Litva - Lichtenštejnsko.
Sobota 3. září: Skotsko - ČR.
Úterý 6. září: Skotsko - Litva, Španělsko - Lichtenštejnsko.
Pátek 7. října: ČR - Španělsko.
Sobota 8. října: Lichtenštejnsko - Skotsko.
Úterý 11. října: Litva - ČR, Španělsko - Skotsko.

Reklama

Související témata: