Hlavní obsah

Drama zvládli, teď ještě zmáknout Řeky. Přinese třináctka Lvíčatům štěstí?

Marijampole/Praha

Byla to lopota, ale stanovený cíl splnili. Čeští fotbalisté do 21 let vydolovali proti urputným Litevcům tři body a jejich trenér Karel Krejčí si v Marijampole mohl zhluboka oddechnout. Před posledním dílem kvalifikace v Řecku, který je na programu 13. listopadu, živí jeho svěřenci reálnou naději na evropský šampionát.

Foto: Sport.cz

Kapitán české reprezentační jedenadvacítky Matěj Chaluš (vlevo) v souboji s litevským útočníkem Eligijusem Jankauskasem.

Článek

„Po průběhu a šancích beru naše vítězství spíš jako šťastné, strachovali jsme se o něj až do konce, ale šanci pořád živíme," hřeje 51letého kouče, který už před Litvou vyhlašoval, že zápas evokuje play off, a ulevilo se mu, že v něm Češi prošli do dalšího kola.

Lvíčata dál vévodí čtvrté skupině. Druzí Skotové však po úterní náloži San Marinu zaostávají pouze o bod, třetí Chorvaté ztrácejí dva a čtvrtí Řekově bodů pět. Všichni tři pronásledovatelé navíc mají utkání k dobru. Na závěrečný turnaj do Maďarska a Slovinska proniknou vítězové skupin a pět nejlepších celků z druhých míst.

Foto: Sport.cz

Český obránce David Zima (vpředu) drží míč před litevským útočníkem Eligijusem Jankauskasem v kvalifikaci ME.

Krejčího partě nahrává los. Skotové už 12. listopadu vyzvou doma Chorvaty a skupinu završí o pět dnů později soubojem v Řecku. Balkánci hostí na závěr Litvu. Zatímco se Skotskem mají čeští mladíci bilanci vzájemných utkání horší, při shodném počtu bodů s Chorvaty by se naopak ocitli ve výhodě. Češi tedy musejí v Aténách Řeky, s nimiž před rokem doma remizovali, nutně skolit. Výhra jim zaručí nejhůř druhou příčku v tabulce. Aby skupinu ovládli, musejí získat tři body a zároveň potřebují, aby Skotsko v posledních dvou zápasech nezískalo čtyři body a Chorvatsko v jednom ze dvou utkání alespoň jednou bodově klopýtlo.

Češi nevyrazí do Řecka kompletní. Chybět bude tahoun Michal Sadílek, jenž v Litvě uviděl třetí žlutou kartu. V úterý patřil na trávníku znovu k oporám, byť přepustil kapitánskou pásku navrátilci Matěji Chalušovi. „Jsme spolu už dlouho a vždycky se na sebe strašně těšíme. Nikdo si nepřeje, abychom se v tomhle složení sešli v listopadu naposledy. Mistrovství je lákavý," hlásil už před úterní partií stoper Liberce. Po zranění a při změně rozestavení na tříčlennou obranu se po téměř roce vrátil do sestavy a pomohl k výhře nad Litvou 1:0, kterou ve 22. minutě trefil hlavou Šašinka. Češi měli po gólu hru dlouho pod kontrolou, jenže v 65. minutě chybovali. Jankauskas sice sólový únik nevyužil, jenže Litevce nakopl.

Závěr byl infarktový. Petkevičius nejprve ve slibné pozici hlavičkoval vedle a v nastavení stejný hráč nechal střelou zblízka vyniknout Jedličku. „Chytil gól," pokyvoval šéf české lavičky. „Díky bohu, že ho máme v bráně. Fantasticky nás podržel," velebil gólmana Dunajské Stredy také Sadílek.

Foto: Sport.cz

Čeští fotbalisté se na výhru nad Litvou hodně nadřeli

Jedlička zachránil veledůležitou výhru a Lvíčata tak za měsíc vyrazí k velkému finále v bojovné náladě. „Musíme zase ukázat, jak jsme na tom týmově. Já myslím, že dobře. V Řecku musíme nechat všechno," burcuje Ondřej Šašinka.

Vyhrají čeští fotbalisté do 21 let v listopadu svůj závěrečný zápas v kvalifikaci ME na půdě Řeků?
Ano
64,1 %
Ne
35,9 %
Celkem hlasovalo 184 čtenářů.

Reklama