Článek

Hotel Čechů ve Francii.
Tedy přivezli, přijel samo sebou s předstihem už v pondělí, protože musel do Francie dopravit všechny propriety a kulinářské ingredience, aby se pánům fotbalistům zavděčil. Na něm je, aby dohlížel v Clarion Chateau Belmont na francouzské kuchtíky a připravil i něco navrch.
„Třeba bábovku ke svačině. Bude jako od babičky," zasnil se karvinský rodák vyvařující během roku na jablonecké Střelnici.
Přivezl mouku, ale i dětskou krupičku
S knedlíky je v západní cizině problém. S některými Jurigovými specialitami také. „Oni tady polohrubou a hrubou mouku vůbec neznají," povzdechl si, když do hotelového areálu nahoře nad rozvodněnou Loirou dorazil i s nákladem potravin.
„Vzal jsem i českou hořčici, náš ocet, ale třeba i ovesné vločky, dětskou krupičku i těstoviny. A pro Vláďu Daridu samozřejmě bezlepkové," připomínal, že jeden z fotbalistů má zvláštní nároky na stravu.
To vzhledem k bezlepkové dietě, kterou legionář z bundesligy drží. V jeho případě nepramení ovšem z přesvědčení, že mu pomůže k ještě lepším výkonům, jako je tomu u světové tenisové jedničky Novaka Djokoviče, ale kvůli nařízení lékařů.
Proto i pečivo servírované ke snídani se dělí na dvě sorty. Běžné a bezlepkové.
„Však mám domluveno s hotelovým personálem, že hned ráno vyrazíme na nákup. Do obchodů, ale i na tržiště, abychom nakoupili nejčerstvější zeleninu a ovoce," libuje si Juriga, že s kuchaři i hotelovými manažery a provozními našel rychle společnou řeč.
I s kuchtíky společnou řeč našel
„No, chvíli to přece jen trvalo, protože francouzsky neumím a z nich až postupně vypadlo, že se rozpomenou na němčinu, díky níž se domluvíme."
Domluvili se. I na menu servírovaném na přivítanou. „Podával se krůtí vývar a jako hlavní chod telecí roláda a pečená kuřecí stehýnka, jako příloha pak bramborová kaše a těstoviny. A stoly byly pochopitelně plné zeleniny, ovoce i sladkostí," prozrazoval Juriga, co našli hráči na stole po příletu do Tours.
Dál už ovšem jídelníček konzultuje s lékařem výpravy Petrem Krejčím, který musí menu posvětit.
„Denně budou mít hráči na výběr ze tří druhů hlavních jídel. Hlavně z ryb a bílého masa. A k tomu přílohy a kopu zeleniny. Nádhera, jak čerstvou tady mají," rozplýval se kuchař české výpravy, který se v Jablonci kromě vaření věnuje i trénování fotbalových žáčků.
Však jim bude mít po návratu co vyprávět, i když zase až tolik času v Tours nemá. Ráno vstává před šestou, aby dohlédl na snídani, končí před jedenáctou večer.
„Ale je to zážitek. Z toho, že vařím fotbalistům, stejně jako ze zámecké kuchyně. Něco tak moderního a skvěle vybaveného, jako mají ve zdejším hotelu, jsem neviděl, natož abych v podobných podmínkách vařil," rozplýval se Juriga, který už s reprezentací absolvoval několik akcí a i na předšampionátovém soustředění v Rakousku jí vyvářoval.
Nejvíc natěšený je ovšem na to, jak se postaví k plotně a předvede fotbalistům, jak báječnou svíčkovou umí uvařit. „Když se dvakrát vyhraje, trenér určitě přimhouří oči," spoléhá na Vrbovu velkorysost.