Hlavní obsah

Jednadvacítka v generálce před kvalifikací podlehla Srbsku

KROMĚŘÍŽ

České fotbalové reprezentaci do jednadvaceti let se nezdařila generálka před vstupem do zářijové kvalifikace o mistrovství Evropy. V úterním přípravném utkání tým Ladislava Škorpila podlehl Srbsku 0:1, jediný gól zaznamenal v Kroměříži čtvrt hodiny před koncem hostující útočník Mrda. Čeští mladíci zahájí kvalifikaci 2. září duelem na Kypru.

Článek

Trenér Škorpil poslal proti Srbsku do hry hned čtyři debutanty Kučeru, Holka, Jandu a Tomašáka a i to se možná projevilo na počáteční rozhárané hře českého týmu, který na soupeře v úvodu nestačil. Češi navíc museli na poslední chvíli oželet start stopera a kapitána Hubníka, kterého do hry nepustila zraněná pata; kapitánskou pásku místo něj navlékl jiný bek Kadlec.

Srbská jednadvacítka, která z minulých dvou evropských šampionátů přivezla stříbrnou a bronzovou medaili, na Hané hýřila pohybem i chytrými kombinacemi. V šesté minutě se po levé straně protáhl aktivní Krasič, chytře uvolnil útočníka Rakiče, jehož pokus na poslední chvíli obětavě zablokoval debutant Janda.

Češi postupně ztráceli ostych, zlepšili hru v záloze a postupně se osmělili i k zakončení. Nejprve obrana Srbů zblokovala Kaufmanovu střelu, vzápětí poslal míč těsně nad další nováček v dresu "lvíčat" Holek. Po čtvrthodině chyboval srbský gólman Kahriman, který podběhl Kadlecův centr, ale míč skočil těsně vedle pravé tyče.

Kolář pálil jen do zdi

Hosté ze Srbska, dirigovaní z lavičky bývalým reprezentantem Djukičem, se po chvilkovém útlumu připomněli ve 20. minutě. Jankovič se krásně opřel do voleje z hranice pokutového území a kroměřížský odchovanec v brance jednadvacítky Zlámal byl rád, že míč proletěl těsně vedle jeho tyče.

Ofenziva českého týmu se opírala hlavně o sparťanského záložníka Koláře: ten nejprve šel v 35. minutě ostře do souboje s Milovanovičem a důraz se mu málem vyplatil, když se míč nečekaně prudce odrazil až do náruče gólmana Kahrimana. Tři minuty před poločasem ještě zkusil Janda technicky obstřelit brankáře, jenže míč na poslední chvíli stačil vychýlit bek Kolarov.

Druhý poločas neměl kvalitu úvodního dějství, také kvůli řadě změn na obou stranách. Škorpil poslal do hry dalšího nováčka Kladrubského, který měl na pravém kraji obrany krotit výpady srbských hráčů, šanci dostal i náhradní gólman Černý. Po hodině hry se před českým týmem otevřela solidní šance, jenže Kolář napálil trestný kop z 18 metrů z výhodné pozice jen do zdi.

Mrda se prosadil hlavou

Vyrovnaný duel rozhodla až situace z 76. minuty. Stoper Tošič z poloviny hřiště vysunul na pravém křídle rozběhnutého Radoviče, ten poslal před domácí branku přesný centr, urostlý útočník Mrda se prosadil i proti české přesile a hlavou poslal míč křížně k tyči.

Ani inkasovaný gól nepřinutil český tým k větší útočné aktivitě, hru neoživil ani poslední z debutantů Malcharek. Domácí se o šanci dostat se do závěrečného náporu připravili sami nepřesnými kombinacemi a lacinými ztrátami míče. Před kvalifikací tak má jednadvacítka o čem přemýšlet, hlavně v ofenzivě.

Výsledek:
Česká republika "21" - Srbsko "21" 0:1 (0:0)
Branka: 76. Mrda. Rozhodčí: Steiner (Rak.) - Filgas, Ondo (oba ČR). ŽK: Varadi - Krasič, Kačar, Smiljanič. Diváci: 1463.
Sestavy:
ČR: Zlámal (46. Černý) - Kaufman (46. Kladrubský), Klein, Kučera, Kadlec - Janda (66. Varadi), Holek (79. Malcharek), Kolář (61. Jirsák), Tomašák - Holenda (46. Fillo), Papadopulos. Trenér: Škorpil.
Srbsko: Kahriman (70. Stefanovič) - Ivanovič (46. Kačar), Rnič, Tošič, Kolarov - Jankovič (46. Radovič), Milovanovič (61. Smiljanič), Drinčič (68. Ivelja), Krasič (46. Perovič) - Mrda (77. Babovič), Rakič. Trenér: Djukič.

Reklama