Hlavní obsah

Kapitán a střelec chybějí, Krejčí věří objevům z pražských S

Praha

Lvíčata se vracejí do hry. Poprvé od loňského listopadu se těší na kvalifikační zápasy fotbaloví reprezentanti do 21 let, kteří budou v zářijových duelech v San Marinu a s Chorvatskem také hájit vedení ve své dobře rozehrané skupině.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Matěj Helešic z Opavy a Adam Karabec ze Sparty.

Článek

Pohled na tabulku je příjemný. Lvíčata se však v září budou muset obejít bez dvou opor. Kapitán a stoper Matěj Chaluš se po zranění v Liberci teprve dostává do zápasového rytmu a ofenzivní univerzál Adam Hložek povýšil do reprezentačního áčka.

"Pro nás jsou důležití, ale máme i tak silný a vyrovnaný kádr. Věřím, že si poradíme i bez těchto kluků, kteří s námi byli celou dobu. Otevírá se šance pro další hráče, kteří také dlouhodobě ukazují svoji vysokou úroveň," říká kouč jedenadvacítky Karel Krejčí.

Kouč měl k dobru aspoň krátký sraz v Praze. Na něm si řekli o místo dva nováčci, kteří mohou v kvalifikaci debutovat. Jde o stopera Davida Zimu z pražské Slavie a záložníka Sparty Adama Karabce.

"Moc se nám líbili během července, kdy s námi byli poprvé. A jenom potvrdili svoji výkonnost z ligy. Určitě nám pomůžou," poukazuje Krejčí na adresu mladíků, kteří mohou naskočit do rozjetého vlaku.

Láká je vidina postupového hattricku

Kouč považuje souboj s Chorvaty za klíčový pro vývoj ve skupině. "Základ týmu, který tvoří kluci ročníku 98, postoupil na závěrečný turnaj sedmnáctek a devatenáctek. Mají vidinu postupového hattricku. Jedenadvacítka je brána do velkého fotbalu a zkompletovali by hattrick, což je něco mimořádného," popisuje někdejší trenér Plzně.

Evropský šampionát do 21 let se měl původně odehrát v Maďarsku a Slovinsku v červnu 2021. Jenže kvůli pandemii koronaviru se na stejné období přesunulo EURO dospělých. Proto se mistrovství Evropy do 21 let uskuteční ve dvou fázích. Na konci března se nejprve odehrají základní skupiny a na přelomu května a června vyřazovací fáze.

"Všichni jsme v první řadě rádi, že se turnaj uskuteční a že se nějakým způsobem dohraje. Samozřejmě klíč dostat se do závěrečných kol je strašně složitý, možná nejsložitější v historii," uvědomuje si Krejčí.

Nominace české fotbalové reprezentace do 21 let na zápasy kvalifikace mistrovství Evropy v San Marinu (2. září v Serravalle) a s Chorvatskem (7. září v Českých Budějovicích):
JménoKlubStartyBranky
Brankáři
Martin JedličkaDunajská Streda60
Jiří LetáčekPardubice00
Matouš TrmalGuimaraes40
Obránci
Jakub KlímaMladá Boleslav00
Libor HolíkJablonec100
Ladislav KrejčíSparta Praha63
Dominik PlechatýSparta Praha70
David ZimaSlavia Praha00
Michal SadílekPSV Eindhoven80
Daniel SoučekDukla Praha60
Denis GranečnýEmmen90
Záložníci
Pavel BuchaPlzeň71
Filip HavelkaSparta Praha70
Dominik JanošekMladá Boleslav82
Michal HlavatýPardubice10
Adam KarabecSparta Praha00
Ondřej LingrSlavia Praha10
Pavel ŠulcČeské Budějovice20
Jan MatoušekLiberec121
Antonín VaníčekBohemians 1905141
Patrik ŽitnýTeplice82
Útočníci
Václav DrchalMladá Boleslav20
Ondřej ŠašinkaOstrava96

Reklama

Související témata: