Hlavní obsah

Kolaps s outsiderem odsoudil Švédsko k barážové bitvě. Proti Česku nesmí použít hvězdného útočníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Fotbalisté Švédska budou soupeřem Česka v první části baráže o fotbalové mistrovství světa 2022 v Kataru. Přestože výběr trenéra Jaroslava Šilhavého musí nastoupit k duelu na půdě soupeře, zavládla v českém táboře, jemuž hrozil souboj s Italy či Portugalci, úleva. Je však oprávněná?

Jsme rádi, že to Lothar Matthäus vylosoval tak, jak to vylosoval, je spokojený Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Švédsko dlouho drželo v kvalifikační skupině B první postupovou příčku. Jenže v předposlední hrací den nastoupilo k utkání v Gruzii. A zažilo jednu z nejpotupnějších porážek v historii.

Dvougólová prohra znamenala povinnost vyhrát ve Španělsku, což se ukázalo jako nesplnitelný úkol. I proto musel tým ze severu Evropy do baráže.

Při ostudě v Batumi comeback po osmi měsících prožil Zlatan Ibrahimovic, s dvaašedesáti trefami nejlepší střelec historie švédské reprezentace. A také nejdéle sloužící hráč, protože národní dres obléká už dvacet let a devět měsíců.

Výhodou je, že Ibrahimovic určitě neutne šest let dlouhé čekání na reprezentační gól. Ve Španělsku sice naskočil jenom na posledních sedmnáct minut, ale drsně fauloval Azpilicuetu a dostal žlutou kartu. Druhou v kvalifikaci, a tak nejbližší zápas kvalifikace nemůže hrát.

Švédové usilují o třináctou účast na mistrovství světa, z něhož v historii přivezli stříbro (MS 1958) a bronz (1950 a 1994).

Výsledky v kvalifikační skupině B: Kosovo-Švédsko 0:3, Švédsko-Gruzie 1:0, Švédsko-Španělsko 2:1, Řecko-Švédsko 2:1, Švédsko-Kosovo 3:0, Švédsko-Řecko 2:0, Gruzie-Švédsko 2:0, Španělsko-Švédsko 1:0.
Sestava Švédska: Olsen - Krafth, Lindelöf, Augustinsson, Nilsson - Ekdal, Forsberg, Olsson, Kulusevski - Claesson, Isak. Trenér: Janne Andersson.
Šance na postup: 50%

Od rozdělení federace nastoupil český tým proti Švédsku třikrát a ani jednou neslavil vítězství. Urputný styl severského výběru českému týmu zrovna nesedí, ale v plné síle by Česko mělo být fotbalově silnější.

Reklama

Související témata: