Hlavní obsah

Lvíčata čeká anglické počasí. Rozhodne momentální forma, ví Suchopárek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V cestě na fotbalové EURO jim stojí už jen jeden soupeř. Fotbalová Lvíčata rozehrají baráž proti Islandu v pátek od 18:00 na venkovním hřišti. Všichni počítají, že kromě fyzicky dobře vybaveného soupeře bude českou reprezentaci trápit také nepříjemné počasí. Podle trenéra Jana Suchopárka půjde o vyrovnaný dvojzápas, který rozhodne momentální forma. O sestavě už je ale jasno.

Foto: FAČR

Trenér Jan Suchopárek s trenérem brankářů Petrem Koubou během tréninku Lvíčat.

Článek

„Co jsme přiletěli, jen prší. Už během cesty nám říkali, že na Islandu také fouká silný vítr. Podnebí je specifické, trochu až anglické," řekl novinářům na čtvrteční tiskové konferenci kapitán výběru Filip Kaloč. „Probudili jsme se za deště. Víme, že bude hlavně pršet, čeká nás i silný vítr," souhlasil záložník dánského Viborgu Jan Žambůrek.

Utkání se odehraje na umělé trávě, proto reprezentace absolvovala v Praze před odletem tři tréninky na tomto specifickém podkladu. „I na místě budeme mít dostatek času si přivyknout. Povrch bude i vzhledem k počasí rychlejší, bude vlhko. Po této stránce jsme připraveni, z hráčů cítím koncentraci, odhodlání a hlavně cíl, že máme před sebou postup na EURO," poznamenal kouč Suchopárek.

Žambůrek podotkl, že příprava rozhodně pomohla. „Kdybychom šli rovnou z trávy na umělku jen po jednom předzápasovém tréninku, nebylo by to ideální. Takhle máme více prostoru si zvyknout," kvitoval.

Český výběr tedy začíná baráž venku, odveta se hraje v úterý v Českých Budějovicích. Obě utkání vysílání ČT Sport. „Chceme si přivést co nejlepší výsledek a před vlastními fanoušky to úspěšně dohrát. Pořadí zápasů jako výhodu nevidím," burcoval kapitán Kaloč, který v sezoně nastupuje za Baník Ostrava. „Island bude houževnatý a sebevědomý soupeř, dostal se ze silné skupiny. Ale věřím, že postoupíme," dodal sebevědomě.

Sestava jasná, ostatní nebudou jen komparz

Podle trenéra Suchopárka je mužstvo soupeře složené z technicky vybavených hráčů, kteří zejména v útočné fázi vynikají součinností a kvalitní výměnou míst. Do obrany jsou dobře organizovaní a mají rychlý návrat pod míč.

„Tým je složen z poměrně mladých kluků, kteří ale umí dávat branky a jsou nebezpeční ze standardních situacích, kdy využívají výšky zejména tří stoperů. Podotkl bych, že kvalifikační vývoj soupeře měl stupňující tendenci, v začátku se Islanďané hledali, ale našli vhodné typy. Když jim šlo o všechno, podali výborné výkony. Naše kvalita je ale minimálně stejná, rozhodne momentální forma a připravenost po fyzické i psychické stránce," zhodnotil Suchopárek soupeře.

Během posledních hodin se neobjevily žádné šrámy, takže trenérský tým má k dispozici kompletní kádr, jenž na Island přicestoval. O základní jedenáctce už je také jasno. „Sestava už je vyrýsovaná, času na změny bylo málo, pracujeme s určitým plánem i vzhledem k rozestavení. Ale i ostatní rozhodně nebudou jen komparz. Jsou připraveni na sto procent naskočit a klidně rozhodnout," prozradil kouč.

Reklama