Hlavní obsah

Lvíčata letí do Kosova bez Daňka, ale s Novákem

Praha

Jednu změnu musel udělat v třiadvacetičlenné nominaci kouč fotbalové reprezentace do 21 let Jan Suchopárek před kvalifikačním dvojzápasem s Kosovem. Zdravotně indisponovaného olomouckého útočníka Kryštofa Daňka nahradil Vojtěch Novák z Bohemians. V kvalifikační skupině G o mistrovství Evropy 2023 se ve čtvrtek od 19 hodin utká s Kosovem v Prištině a v úterý 12. října se stejným soupeřem od 18 hodin v Českých Budějovicích. Češi vedou skupinu se šesti body ze dvou zápasů a skóre 5:0.

Foto: Sport Invest

Záložník Jan Žambůrek v dresu anglického Brentfordu.

Článek

„V kvalifikační skupině je to poměrně nezvyklé, když máte stejného soupeře v jednom okně během pěti dnů. Připomíná to spíše klasický pohárový dvojzápas. S Kosovem nás nečeká nic lehkého, ale chceme navázat na dobré výsledky ze září, kdy jsme doma porazili 1:0 Slovinsko a 4:0 Albánii," poznamenal Suchopárek.

"Tento dvojzápas chceme zvládnout co možná nejlépe, abychom si vytvořili dobrou výchozí pozici do listopadových utkání v Anglii a ve Slovinsku, která mohou být stěžejní v boji o postup na evropský šampionát. Už v září mužstvo prokázalo kvalitu, znát byla ještě určitá nervozita, která postupně opadla, ale víme, na čem musíme ještě zapracovat," dodal.

Mužstvo se sešlo už v neděli večer, v pondělí trénovalo v areálu Aritmy a v úterý hodlá před odletem zvládnout ještě jeden společný trénink. Hráči postupně dostávají informace o soupeři v rámci taktické přípravy. Kosovo se s českým výběrem U21 dosud neutkalo, takže půjde o první vzájemné zápasy na mezinárodní úrovni v této věkové kategorii.

Přijel i Žambůrek

Oproti zářijovému srazu doznala nominace pěti změn. Jednou z nových tváří je záložník Jan Žambůrek, hráč anglického Brentfordu, který se už zotavil z vleklého zranění kotníku a teď bude vyhlížet první šanci v reprezentaci U21. „Nepříjemné období je snad za mnou, byl jsem mimo přes čtyři měsíce. Ale mám za sebou v klubu už několik zápasů za B tým, což bylo po dohodě s trenéry, abych zase nabral zápasové vytížení a herní kondici. Takže po této stránce jsem připraven, za možnost těchto utkání jsem byl určitě rád. Moc mě těší i to, že se mnou byl v kontaktu trenér Suchopárek a nominoval mě," uvedl Žambůrek.

Šikovný středopolař v září fandil výběru do 21 let na dálku, teď má radost, že bude přímo s týmem. „Soupeři jako Kosovo jsou nepříjemní, ale budeme stoprocentně připravení, zápasy chceme zvládnout maximálně úspěšně. Tak, jako každé utkání. Je tady skvělá parta, jsem s klukama moc rád," dodal.

Kosovo, vedené německým koučem Michaelem Neesem, zatím odehrálo dva zápasy, nejprve už v březnu doma porazilo Andorru 2:0 a v září stejným poměrem podlehlo na trávníku největšího favorita skupiny Anglie. „Kosovo je velmi dobře organizovaný tým, individuálně jsou jejich hráči výborně vybavení a jakoukoliv chybu soupeře dokážou využít v ohrožení branky. Umí být velmi nebezpeční, proto je třeba maximální koncentrace. Takto apelujeme i na naše hráče. Věříme však, že jsme schopni je přehrát," charakterizoval soupeře Suchopárek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články