Hlavní obsah

Místo dovolené září pod Alpami! Stane se debutant po dvou letech dalším českým trumfem?

Radek Malina, KaprunSport.czPrávo

Poprvé v životě nastoupil v národním dresu. Ve srovnání s většinou spoluhráčů nikdy v minulosti neprošel žádným mládežnickým reprezentačním výběrem. Debut za tým do jednadvaceti let vyšperkoval v pondělí odpoledne v rakouském Leogangu gólovou trefou do sítě Ázerbájdžánu. I proto si fotbalový záložník Filip Panák pohrává s myšlenkou cesty na mistrovství Evropy, které odstartuje 16. června v Polsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filipa Havelku ze Sparty (vlevo) nedovoleně zastavuje karvinský Filip Panák.

Článek

„Jsem za první gól hodně rád. Myslím, že utkání s Ázerbájdžánem se povedlo celému týmu. Hráli jsme po zemi, dařilo se nám," hodnotil premiérový start v národním dresu, kdy dostal od trenéra porci pětačtyřiceti minut.

V záloze se mu dařilo. A tak trenér Lavička netajil, že do úvah o konečné nominaci musí zahrnout i borce, jenž přitom dorazil původně jako náhradník kvůli množství zraněných. Jednadvacetiletý borec patřící Karviné se však předvedl parádně. „Snažil jsem se hrát jako vždy. Nelámal jsem si hlavu tím, jestli mě trenér do konečné nominace zařadí. Vždyť já ještě před týdnem nevěděl, že na soustředění do Rakouska pojedu. A teď jsem měl být na dovolené," vyprávěl Panák.

V minulé sezóně nastupoval za Karvinou v nejvyšší soutěži. Ještě v předešlé však působil na hostování v divizních Petrovicích a zdaleka nebylo jisté, kde bude na trávníku jeho místo. Trenéři jej využívali na postu stopera, defenzivního či krajního záložníka i podhrotového hráče. Univerzálnost může být výhodou Panáka při rozhodování trenérů. „Ale já si s tím hlavu nelámu. Na nominaci život nestojí. Uvědomuji si, že na mém postu je obrovská konkurence. A to jsou ještě další tři záložníci u reprezentačního áčka," říkal Panák.

Původně si měl nyní užívat volno. V Karviné se má hlásit na prvním tréninku až 19. června. „V příštím týdnu jsem měl jet podle individuálního plánu. S přítelkyní jsme plánovali, že vyrazíme někam do tepla. Třeba na Mallorcu. Ale i tady na Kaprunu je to super," smál se Panák.

Jen společnost partnerky musel vyměnit za kolektiv borců toužících po šanci na mistrovství Evropy. „Byl jsem z premiérové pozvánky trošku nervózní, ale kluci mě přijali skvěle. Je tu pohoda. Taky mi pomohla rozmluva s trenérem. Asi ze mě vycítil, že jsem nervózní. Byl jsem takový opatrný, zabrzděný. Tak mě pobízel, abych se nebál a sraz si užil," vysvětloval Panák, jenž může napodobit osud bývalého hráče Jihlava Jana Klimenta.

Před evropským šampionátem jednadvacítek před dvěma lety naskočil do kádru na poslední chvíli za Matěje Vydru. I Kliment při premiéře za jednadvacítku na soustředění v Rakousku skóroval, na šampionátu pak zazářil a za sedmadvacet miliónů jej z Jihlavy vykoupil bundesligový Stuttgart.

Reklama

Související témata: