Hlavní obsah

Nejdřív hvězdy Premier League, pak dovolená. Češi jdou proti Iwobimu, Mosesovi a spol.

Laa an der Thaya

Poslední duel sezóny absolvuje ve středu odpoledne česká fotbalová reprezentace. V rakouském Schwechatu nastoupí proti Nigérii (od 15:00). Zatímco pro afrického soupeře půjde o generálku před MS, výběr trenéra Jarolíma následně čeká dovolená. Přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Karel Jarolím, trenér fotbalové reprezentaceVideo: FAČR

 
Článek

Soustředění v lázeňském městečku Laa an der Thaya mělo sloužit pro vyladění týmu pro podzimní start Ligy národů. Jenže páteční čtyřbrankový příděl od Austrálie představoval těžký zásah do plánů trenéra Karla Jarolíma, který nijak netají, že v následujících dnech se mu debakl hodně honil hlavou.

„Nechci to úplně ventilovat. Rozhodně jsem klidný nebyl," říká.

K hráčům opakovaně promlouval. „Obecně musí hrát s většími emocemi. To je nejzásadnější, co u kluků postrádám. Když jdu na plac, musím chtít vyhrát! Musí být vidět na chování a projevu," neskrývá Jarolím, že s přístupem v duelu proti Austrálii spokojený nebyl.

I proto sáhne do složení základní sestavy. A upraví i rozestavení. „Základ zůstane, ale ke změnám určitě dojde," připouští Jarolím. Na taktické poradě ukazoval nejen sestřih akcí středečního protivníka, ale vracel se i k duelu s Australany.

Teď čeká ještě silnější soupeř

„Projížděli jsme taktické věci a zdůrazňovali, že musíme být údernější ve finální fázi. Je k ničemu mít větší držení míče, když nejsme nebezpeční v ofenzívě," vysvětluje Jarolím.

Napravovat debakl však nebude snadné. Fotbalisty čeká papírově kvalitnější soupeř, než byla Austrálie. Nigérie patří dlouhodobě k nejlepším africkým týmům a nyní se jí sešla i zajímavá generace hráčů, kteří působí v nejlepších ligách světa. Sílu má zejména na křídlech, kde nastupují Victor Moses z Chelsea a Alex Iwobi z Arsenalu.

„Očekávám hodně náročný zápas. Nigérie má velkou kvalitu, hráči hrají v silných klubech. Navíc proti nám sehrají generálku na mistrovství světa, takže už budou vyladění. Pro nás velký test," přemítá brankář Tomáš Vaclík.

Máme co napravovat, ví kapitán

Obránce Filip Novák má v mužstvu soupeře klubového spoluhráče z tureckého Trabzonsporu, záložníka Onaziho.

„Když se Nigérijci dobře vyspí, jsou skvělí. Ale když se vyspí špatně, mohou taky s kýmkoliv prohrát. Bavili jsme se, že se potkáme. Já si ho na hřišti najdu, není problém," těšil se Novák, který však kvůli zvýšené teplotě vynechal úterní trénink.

„Austrálii jsme si vyříkávali. Porážka pořád bolí, ale trénujeme a snažíme se naladit na pozitivnější notu. Máme co napravovat," má jasno kapitán Marek Suchý.

Kouč neřeší, že se po historicky nejvyšší prohře v dějinách reprezentace dostal pod velký tlak. „Ten je permanentní. Byl bych v pátečním duelu rád za lepší výsledek, ale realita je taková, že se nepovedl. A je na nás, abychom dokázali zareagovat proti Nigérii a spravili si chuť," burcuje tým Jarolím.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.