Hlavní obsah

Neměli jsme sílu a drajv jako při evropském šampionátu, přiznal trenér po kvalifikační derniéře

Praha

Vydřeným a notně utrápeným vítězstvím nad Estonskem (2:0) česká fotbalová reprezentace v úterý uzavřela vystoupení v kvalifikační skupině E mistrovství světa 2022. „Výkon kopíroval celý podzim, kdy jsme neměli sílu a drajv jako při evropském šampionátu," pronesl upřímně asistent trenéra Jiří Chytrý, který zaskakoval za hlavního kouče Jaroslava Šilhavého pozitivně testovaného na covid-19.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Pavelka a Henrik Ojamaa z Estonska během utkání kvalifikace MS 2022.

Článek

Byl jste s výkonem týmu při dvoubrankové výhře proti Estonsku spokojen?

Některé situace jsme mohli řešit více fotbalově, být přesnější v kombinaci. S tím jsme se potýkali celý podzim. Někteří kluci prostě neměli formu jako v létě při mistrovství Evropy.

I přes vítězství patří národnímu týmu třetí příčka ve skupině a do baráže půjde jako nenasazený. Kde z vašeho pohledu reprezentace ztratila druhé místo a pozici mezi nasazenými?

Nepovedla se nám pasáž, kdy jsme prohráli v Belgii a následně neporazili doma Wales. Od té doby jsme museli spoléhat na pomoc ostatních. Udělali jsme, co bylo v našich silách, ale nestačilo to. Takže musíme přijmout, že jsme ve skupině třetí.

Jak moc do zápasu zasahoval hlavní trenér Jaroslav Šilhavý, který kvůli pozitivnímu testu na covid-19 sledoval bitvu s Estonskem u televizní obrazovky?

Když měl pocit, že je třeba do zápasu vstoupit, spojili jsme se prostřednictvím telefonu. Konzultovali jsme střídání, protože jsme měli různé varianty. Rozhodnutí jsme dělali společně. S kolegy na Letné jsme dali návrhy, konečné rozhodnutí bylo schválené Jardou.

Pomohl vám hodně střídající záložník Jan Sýkora, který se nejprve jako náhradník dvakrát prosadil proti Kuvajtu a následně si připsal branku i při duelu s Estonskem?

Honza potvrdil, že má výbornou formu. Prospělo mu hostování v Plzni. Na klubové úrovni hraje dobře, což potvrdil i v reprezentaci a vyjádřil to střelecky.

V základní sestavě při duelu s Estonskem chyběl záložník Tomáše Souček kvůli hrozbě druhé žluté karty, která by znamenala následně stop pro první duel baráže. Kdy jste se rozhodli kapitána nepostavit do základní sestavy?

Měli jsme dvě pracovní varianty. Jedna se týkala šance dostat na druhé místo a vybojovat domácí prostředí pro baráž. Když se naděje posunuly do oblasti teorie, tak jsme vyhodnotili, že dáme přednost jistotě, aby byl Tomáš k dispozici pro baráž, protože riziko karetního napomínání na těžkém terénu bylo obrovské.

Co vypovídá o síle českého týmu, že neporazil v žádném ze čtyř utkání Belgii ani Wales?

Nemyslím, že bychom byli neúspěšní. Vrcholem bylo mistrovství Evropy. Tam jsme zápas i s favorizovanými soupeři zvládli. V kvalifikaci bylo cílem projít do baráže. Díky výkonům v Lize národů jsme prošli a o šampionát hrát budeme. Fakt je, že jsme mohli mít o trošku více bodů, ale bereme naši práci jako splněnou.

Na čem potřebuje český tým nejvíce pracovat do prvního barážového utkání o mistrovství světa 2022, které se uskuteční v březnu?

Pokud si uvědomím, v jakém složení jsme hráli mistrovství Evropy a kolik změn vynucených zraněním jsme následně museli provést, byl podzim hodně těžký. Byli jsme nuceni protočit velké množství hráčů. Cítili jsme, že tým není v takové pohodě. Neměli jsme sílu a drajv jako na šampionátu. Snažili jsme se vytěžit maximum, ale v součinnosti a herním výkonu jsme nebyli silní jako v létě. Takže pro březnový sraz hlavně potřebujeme, aby kluci byli zdraví a pravidelně hráli. Pak můžeme čekat více.

Reprezentace zcela určitě nastoupí k prvnímu zápasu baráže play off na hřišti soupeře, jehož jméno určí los 26. listopadu. Kdo z šestice soupeřů Portugalsko, Itálie, Švédsko, Rusko, Skotsko a Wales by mohl vašemu týmu vyhovovat?

Jestli bude výhodou či nevýhodou začínat venku bych hodnotil až právě podle losu. Při mistrovství Evropy jsme se přesvědčili, že umíme zvládnout i zápas na půdě favorizovaného týmu, který má podporu domácích fanoušků. Příprava by byla snadnější, kdybychom dostali někoho z dvojice Skotsko či Wales. Kluci by šli určitě do utkání sebevědoměji, protože na vlastní kůži poznali, že s oběma protivníky mohou hrát a porazit je.

Reklama

Související témata: