Hlavní obsah

Prohra je velice krutá, jsme frustrovaní, litoval Lavička

Lovaň/Praha

Jako ve zlém snu si připadali mladí čeští fotbalisté v úterý večer v belgické Lovani. Klíčový duel s Belgičany o postup na mistrovství Evropy hráčů do 21 let prohráli 1:2, ačkoli většinu utkání dominovali a kromě Čermákova gólu mohli dát dalších pět. Simič a vynikající Schick rozezvučeli svými střelami brankovou konstrukci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér jednadvacítky Vítězslav Lavička.

Článek

„Výsledek je velice krutý, prohráli jsme první zápas v dosavadním průběhu kvalifikace. Cítíme obrovskou frustraci. Postup na Euro jsme si zkomplikovali, nicméně naše cesta nekončí, budeme se rvát a bojovat do poslední chvíle, co ta šance bude žít. Pořád máme šanci na postup, ať přímo z prvního místa, když Belgičané zaváhají, nebo případně přes baráž. Teď je ale potřeba, abychom v posledním zápase proti Moldavsku nezaváhali," říkal po utkání smutný kouč Vítězslav Lavička.

Belgičanům patřila první čtvrthodina, v níž Praet vstřelil po krásné akci vedoucí gól. „Měli jsme opatrnější vstup do zápasu, kdy nás soupeř zatlačil a z toho úvodního tlaku vytěžil branku. Pak se naše aktivita a kvalita hry zvedla, navíc jsme byli daleko odvážnější a nebezpečnější směrem dopředu a z toho jsme vyrovnali," připomněl Lavička Čermákovu trefu po Schickově skvělém průniku.

Břevno, tyč, ale pak přišel úder

Po změně stran pak mohli jeho svěřenci zápas rozhodnout. Vytvořili si minimálně čtyři stoprocentní šance. Domácí zachránila dvakrát branková konstrukce, dvakrát se blýskl gólman Roef a dvakrát chyběly míči do sítě jen centimetry.

„Zápas se lámal v první polovině druhého poločasu. Vyšel nám velmi dobře i vstup, vytvořili jsme si několik dobrých gólových příležitostí, bohužel jsme ani jednu z nich nepřetavili v gól. A to se v takových zápasech nevyplácí. Soupeř si byl vědom toho, že potřebuje vyhrát, a hrál na velké riziko, poslal na trávník hodně ofenzivních hráčů a zjednodušil hru. Při jednom nákopu jsme tam špatně vyřešili situaci a soupeř nás potrestal," mrzelo Lavičku.

Na prohře našel i pozitivum. „Nicméně ten způsob hry, který jsme tady předvedli, chceme praktikovat i nadále. Samozřejmě má teď postupovou kartu v ruce Belgie, ale ještě má dva zápasy," uvedl Lavička.

Belgičané, aby postoupili z první příčky naší skupiny, musejí 7. října vyhrát v Černé Hoře, která je ale v prvním duelu porazila. Ve stejný den musí český tým v každém případě porazit doma Moldavsko. Definitivní tečkou bude 11. října duel Belgičanů doma s Lotyšskem, který by měl definitivně rozhodnout. Belgičané mohou získat teoreticky 24 bodů, zatímco Lavičkův výběr už jen třiadvacet. Baráž by mu ale uniknout neměla.

Postoupí čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let na mistrovství Evropy 2017?
Ano
73,7 %
Ne
26,3 %
Celkem hlasovalo 11574 čtenářů.

Reklama

Související témata: