Hlavní obsah

Řeky skolili a teď jim budou fandit. Nikdo nechce takhle končit, hlásí Krejčí

Atény/Praha

Při absencích Chaluše i Sadílka nasadil na rukáv kapitánskou pásku a po úspěšné bitvě Ladislav Krejčí sršel radostí. Čeští mladíci splnili úkol své řecké mise. V Aténách vydolovali tři body, které je přiblížily mistrovství Evropy, kam proklouznou vítězové devíti skupin a pět nejlepších celků z druhých míst.

Kdybych jí nedal, tak mě všichni sežerou. Ale bylo to se štěstím, přiznal autor opakované penalty Pavel BuchaVideo: FAČR

 
Článek

Lvíčata se vyhřívají v tabulce na první příčce a připravit je o ni mohou už jen Skotové, kteří sice zaostávají o tři body, ale mají lepší bilanci vzájemných utkání. Ostrovní tým nastoupí v úterý 17. listopadu právě na půdě Řecka a pokud nezvítězí, budou Češi slavit.

Naději na postup však mají i z případného druhého místa, počkat však musejí na zbylé výsledky v ostatních skupinách, jež jsou v drtivé většině taktéž na programu v úterý. Partě trenéra Karla Krejčího pomohli už včera Turci, kteří zdolali ve třetí skupině druhé Rakousko, které už s jistotou zůstane za českým týmem. Ten nyní upře zraky zejména na duel Rumunů (hostí Dánsko) a Belgičanů (nastoupí v Bosně a Hercegovině). Ke startu na šampionátu potřebuje, aby alespoň jeden z těchto dvou mužstvev v úterý nevyhrál. Pokud se tak nestane, bude spoléhat ve středu na to, že Italové jakkoliv zabodují doma se Švédy.

„Teď už je to jenom na osudu. Budeme to prožívat dost, nikdo nechce takhle končit. Hodně nás to stmelilo. Máme za sebou dlouhou cestu a doufám, že ještě nekončí," řekl po pátečním triumfu v Řecku Ladislav Krejčí, jenž se vrátil na pozici stopera a s parťáky nedovolil soupeři skórovat. „Nepustili jsme je do žádné šance. Troufnu si říct, že nevystřelili ani na bránu," hřálo sparťanského fotbalistu.

Foto: Sport.cz

Kapitán Lvíčat Ladislav Krejčí v utkání s Řeckem.

Vítězství se však nerodilo snadno. Češi se v první půli těžko prodírali do šancí a když už do nich pronikli, měli vychýlenou mušku. Po vyloučení Lymperakise ze 42. minuty ale převzali otěže zápasu plně do svých rukou. Řeky dostali pod tlak, pomohla jim i poločasová střídání. Granečný s Ostrákem hru rozhýbali. „Oživili ji. Změnili jsme taky rozestavení, přešli jsme na čtyřku vzadu. Byla pak už otázka času, kdy vstřelíme branku," prohlásil trenér Lvíčat.

Stalo se. V 68. minutě sice neproměnil penaltu Šašinka, sudí si však všimli, že gólman Siampanis opustil předčasně brankovou čáru a pokutový kop nechali opakovat. Exekuce se tentokrát ujal Bucha a s porci štěstí poslal Čechy do vedení, které v nastavení ještě pojistil Drchal.

Foto: FAČR

Záložníci Pavel Bucha (vlevo) a Dominik Janošek slaví vítězství v Řecku.

„Mužstvo chci pochválit za přístup a odhodlání. Mám obrovskou radost za celý tým, nejen hráčský, ale i realizační, za kluky, kteří tu s námi nejsou... Sladká odměna na závěr kvalifikace," dodal kouč.

Reklama