Hlavní obsah

Rok do startu MS v Kataru! Kdo stojí v cestě české reprezentaci?

Praha

Přesně dvanáct měsíců zbývá do startu fotbalového mistrovství světa, které bude v roce 2022 hostit Katar. Šampionát se bude hrát netradičně od 21. listopadu do 18. prosince. A Česko stále živí naději, že po šestnácti letech znovu bude mezi vyvolenými. Stačí maličkost, projít nástrahami březnové baráže, v níž bude výběr Jaroslava Šilhavého nenasazený.

Foto: Armando Franca, ČTK/AP

Zklamaní portugalští fotbalisté Cristiano Ronaldo (vlevo) a Joao Felix poté, co Srbové v závěru zápasu rozhodli o své výhře a přímém postupu na MS.

Článek

Jistou účast už má Katar, Německo, Dánsko, Brazílie, Francie, Belgie, Chorvatsko, Srbsko, Španělsko, Anglie, Švýcarsko, Nizozemsko a Argentina.

Český tým se soupeře pro úvodní díl baráže dozví 26. listopadu při losu v Curychu, který určí i soupeře pro druhé utkání. Jistotou je, že národní výběr bude první utkání jako nenasazený hrát na půdě protivníka. Kdo může být sokem českého týmu?

ITÁLIE

Byl to šok, když úřadující mistři Evropy spadli v poslední hrací den skupiny C do baráže. Italům se vymstil rozpačitý podzim. Z pěti kvalifikačních zápasů vyhráli jediný, když doma porazili Litvu.

Kontinentální šampioni z Apeninského poloostrova sice neprohráli, jenže čtyři nerozhodné výsledky a zejména pak domácí remízy s Bulharskem a Švýcarskem byly v konečném součtu ranou do vazu italských plánů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Kataru postupně vyvěšují vlajky jistých účastníků MS. Přibude i ta česká?Video: sntv

Pod Apeninami zavládlo zděšení. Jen čtyři měsíce po evropské euforii hrozí, že se bude opakovat fiasko z předešlé kvalifikace, kdy Italové chyběli v Rusku. Na šampionátu přitom absentovali prvně po šedesáti letech. A ani turnaje v letech 2010 a 2014 nebyly v podání Italů žádná hitparáda. V Jihoafrické republice, ani v Brazílii totiž Itálie nepostoupila ze skupiny.

Přitom v Německu 2006 slavil tým trenéra Lippiho titul. Tehdy pět zápasů v řadě zvládl vítězně bez inkasované branky, včetně zápasu s Českem ve skupině. Až ve finále inkasoval z kopačky Zinédina Zidana. Ale pak zaúřadoval Materazzi, francouzský kapitán musel po „hlavičce" do hrudi italského zadáka do sprch a vykolejená Francie nezvládla penaltový rozstřel.

Výsledky v kvalifikaci C: Itálie-Severní Irsko 2:0, Bulharsko-Itálie 0:2, Litva-Itálie 0:2, Itálie-Bulharsko 1:1, Švýcarsko-Itálie 0:0, Itálie-Litva 5:0, Itálie-Švýcarsko 1:1, Severní Irsko-Itálie 0:0.

Sestava Itálie: Donnarumma - Di Lorenzo, Palmieri, Acerbi, Bonucci - Tonali, Jorginho, Barella - Insigne, Berardi, Chiesa. Trenér: Roberto Mancini

Šance českého týmu: 10%

Ruku na srdce, příprava v červnu před mistrovstvím Evropy skončila pro Šilhavého družinu čtyřbrankovým výpraskem. I nejsilnější možná česká sestava by pod Apeniny jela v roli outsidera. Porážet Italy nemůžeme, porazit jednou ano a naděje umírá poslední, takže deset procent je na místě.

PORTUGALSKO

Parta kolem hvězdného Cristiana Ronalda byla celou dobu ve skupině A na prvním místě. Ale pak přišla devadesátá minuta posledního zápasu se Srbskem v Lisabonu, hostující Mitrovič hlavou trknul do sítě centr Tadiče a Portugalsko bylo odsouzeno k účasti v baráži, které by se přitom v případě nerozhodného výsledku vyhnulo.

Evropští šampioni z roku 2016 získali v posledních dvou zápasech kvalifikace jen bod a Cristiano Ronaldo trne, zda plán loučit se s reprezentační kariérou na mistrovství světa dojde naplnění.

„Fotbal nám ukázal, že k velkým výsledkům vedou nejklikatější cesty. Prohra se Srbskem nás nesrazí. Víme, co je potřeba, abychom postoupili," uvedl Ronaldo po barážovém nezdaru, který oplakal.

Portugalci nechyběli na žádném z předešlých pěti šampionátů. Rodákovi z Madeiry bude při turnaji v Kataru sedmatřicet a po kontinentálním titulu v roce 2016 chtěl dotáhnout zemi k medaili i na MS. Motivace Portugalska postoupit bude obrovská.

Výsledky v kvalifikační skupině A: Portugalsko-Ázerbájdžán 1:0, Srbsko-Portugalsko 2:2, Lucembursko-Portugalsko 1:3, Portugalsko-Irsko 2:1, Ázerbádjžán-Portugalsko 0:3, Portugalsko-Lucembursko 5:0, Irsko-Portugalsko 0:0, Portugalsko-Srbsko 1:2.

Sestava Portugalska: Patricio - Dias, Mendes, Fonte, Cancelo - Moutinho, Danilo, Sanches - Ronaldo, Silva, Jota. Trenér: Fernando Santos

Šance českého týmu: 20%

Portugalci jsou soupeřem českého týmu v těžkých zápasech pravidelně. Na EURO 1996 díky lobu Karla Poborského slavili Češi, ale další dva případy končily nezdarem. Při ME 2008 i o čtyři roky později slavil tým z Pyrenejského poloostrova. A rovněž síla současných kádrů obou zemí je na straně Portugalců.

Foto: Armando Franca, ČTK/AP

Radost Srbů po výhře nad Portugalskem.

RUSKO

Po evropském šampionátu, kde Rusku utekl postup ze skupiny v posledním utkání, dostal padáka trenér Čerčesov a mužstvo převzal Valerij Karpin. Rusové se následně nadechli ke skvělé jízdě. V šesti zápasech inkasovali jediný gól a pětkrát slavili vítězství. V rozhodujícím utkání ve Splitu Rusové drželi osmdesát minut postupovou remízu, ale pak si Kudrjašov srazil do vlastní branky centrovaný míč a Chorvaté se prosmýkli na přímou postupovou příčku.

Rusko, které tradičně spoléhá na hráče z vlastní soutěže a využívá jen minimum legionářů, chce navázat na skvělé vystoupení ze světového šampionátu 2018, kdy doma prošlo až do čtvrtfinále. A tam jej zastavil penaltový rozstřel, v němž uspěli pozdější vicemistři světa z Chorvatska.

Výsledky v kvalifikační skupině H: Malta-Rusko 1:3, Rusko-Slovinsko 2:1, Slovensko-Rusko 2:1, Rusko-Chorvatsko 0:0, Kypr-Rusko 0:2, Rusko-Malta 2:0, Rusko-Slovensko 1:0, Slovinsko-Rusko 1:2, Rusko-Kypr 6:0, Chorvatsko-Rusko 1:0.

Sestava Ruska: Safonov - Sergjevič, Karavajev, Kudrjašov,, Dzubija - Barinov, Fomin, Golovin - Smolov, Bakajev, Ionov. Trenér: Valerij Karpin.

Šance v baráži: 40%

Rusové jsou hodně nevyzpytatelným soupeřem. Poslední střet dopadl pro Česko fiaskem. V Rostově před třemi lety schytal výběr vedení tehdy trenérem Jarolímem pětibrankový příděl. Kouč Karpin má navíc zkušenosti z účasti na dvou světových šampionátech. Dříve precizní týmové pojetí ruského týmu s důrazem na defenzivu vylepšil o nápaditou ofenzivu.

ŠVÉDSKO

Švédsko dlouho drželo první postupovou příčku. Jenže v předposlední hrací den nastoupilo k utkání v Gruzii. A zažilo jednu z nejpotupnějších porážek v historii. Dvougólová prohra znamenala povinnost vyhrát ve Španělsku, což se ukázalo jako nesplnitelný úkol.

Při ostudě v Batumi comeback po osmi měsících prožil Zlatan Ibrahimovič, s dvaašedesáti trefami nejlepší střelec historie švédské reprezentace. A také nejdéle sloužící hráč, protože národní dres obléká už dvacet let a devět měsíců.

Výhodou je, že v případě střetu s Českem Ibrahimovič určitě neutne šest let dlouhé čekání na reprezentační gól. Ve Španělsku sice naskočil jenom na posledních sedmnáct minut, ale drsně fauloval Azpilicuetu a dostal žlutou kartu. Druhou v kvalifikaci, a tak nejbližší zápas nemůže hrát.

Výsledky v kvalifikační skupině B: Kosovo-Švédsko 0:3, Švédsko-Gruzie 1:0, Švédsko-Španělsko 2:1, Řecko-Švédsko 2:1, Švédsko-Kosovo 3:0, Švédsko-Řecko 2:0, Gruzie-Švédsko 2:0, Španělsko-Švédsko 1:0.

Sestava Švédska: Olsen - Krafth, Lindelöf, Augustinsson, Nilsson - Ekdal, Forsberg, Olsson, Kulusevski - Claesson, Isak. Trenér: Janne Andersson.

Šance na postup: 50%

Od rozdělení federace nastoupil český tým proti Švédsku třikrát a ani jednou neslavil vítězství. Urputný styl severského výběru českému týmu zrovna nesedí, ale v plné síle by Česko mělo být fotbalově silnější.

WALES

Kvalifikoval se jedinkrát v historii. V roce 1958 hrál čtvrtfinále. Ale následně už nikdy nepostoupil. Hvězdný kapitán Gareth Bale, který se v úvodním vzájemném kvalifikačním duelu „zaskvěl" loktem v obličeji českého obránce Ondřeje Kúdely, oznámil, že po sezoně ukončí kariéru.

Ale kvůli šampionátu by si nejlepší střelec v historii Walesu rozhodně pokračování rozmyslel. Tím spíše, že mu zbývá sedm zápasů, aby se mohl pyšnit i největším počtem startů v historii rodné země. V součtu s přípravami před šampionátem vychází rekordní zářez přesně na mistrovství!

Výsledky v kvalifikační skupině E: Belgie-Wales 3:1, Wales-Česko 1:1, Bělorusko-Wales 2:3, Wales-Estonsko 0:0, Česko-Wales 2:2, Estonsko-Wales 0:1, Wales-Bělorusko 5:1, Wales-Belgie 1:1.

Sestava Walesu: Ward - Mepham, J. Lawrence, Rodon - C. Roberts, Wilson, Ampadu, Morrell, N. Williams - Bale, James. Trenér: Robert Page.

Šance na postup: 50%

V prvním vzájemném kvalifikačním utkání byl český tým dlouho lepší, dokonce i po vyloučení Patrika Schicka mohla Šilhavého družina myslet na bodový zisk, ale v závěru všechny naděje uťal James. Pražská odveta sice skončila nerozhodně, ale hosté si zasloužili více než bod. Nicméně čerstvá vzájemná konfrontace by měla být vodítkem k postupu přes první překážku.

SKOTSKO

Pět předešlých mistrovství světa se hrálo bez Skotska. A na Ostrovech věří, že současný tým může nejen postoupit, ale následně v Kataru vybojovat historický postup ze skupiny.

Skotové, jejíchž tým je téměř výhradně složen z hráčů domácí soutěže, hodně spoléhají na sílu domácího prostředí. Ostatně tým zvládl bravurně závěr kvalifikace, když po evropském šampionátu vyhrál šest ze sedmi zápasů!

Výsledky v kvalifikační skupině F: Skotsko-Rakousko 2:2, Izrael-Skotsko 1:1, Skotsko-Faerské ostrovy 4:0, Dánsko-Skotsko 2:0, Skotsko-Moldavsko 1:0, Rakousko-Skotsko 0:1, Skotsko-Izrael 3:2, Faerské ostrovy-Skotsko 0:1, Moldavsko-Skotsko 0:2, Skotsko-Dánsko 2:0.

Sestava Skotska: Gordon - Souttar, Tierney, Cooper - O´Donnell, Robetson, McGregor, Gilmour - McGinn, Adam, Christie. Trenér: Steve Clarke

Šance na postup: 60 %

Český tým se postavil Skotsku při prvním utkání na mistrovství Evropy. A dokázal favorizovaného soupeře přehrát. Porce sebevědomí nabraná v Hampden Parku bude hrát pro Šilhavého družinu.

Reklama