Hlavní obsah

Rosický bude postupně dostávat větší prostor, plánoval Vrba při odletu na soustředění

Praha

Je jim jasné, že se do Francie na evropský šampionát jen těžko podívají, přesto s českou fotbalovou reprezentací jak Lukáš Mareček, tak i Patrik Schick na závěrečné soustředění do Rakouska odletěli. Přitom jim trenér Pavel Vrba nezastíral, že oba jsou pro něho jen náhradníky pro případ, kdyby se snad některému z jeho třiadvaceti vyvolených něco přihodilo. O to víc kvitoval, že Mareček i Schick se v dnešním dopoledni s mužstvem pod alpské velikány vydali.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Tomáš Rosický a trenér Pavel Vrba během tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

Už v Praze se stali jak z Marečka, tak i mladého Schicka náhradníci, přesto místo dovolené dávají přednost přípravě s reprezentací. To je opravdu budete v Rakousku potřebovat?

Z třiadvaceti hráčů, s nimiž počítám pro evropský šampionát, nám budou zpočátku čtyři chybět, neboť je ještě čekají ligové a pohárové povinnosti v klubech, v nichž v zahraničí hrají. Oficiálním termínem pro uvolnění hráčů pro reprezentaci je totiž až 30. květen. Proto jsme rádi, že oba dva budou s námi a zapojí se do přípravy. Určitě je to lepší, než kdybychom je sháněli někde na dovolené na pláži ve chvíli, kdy by se něco stalo, a my museli udělat v kádru změny.

Bude vám zmiňovaná čtveřice Kadlec, Suchý, Vaclík a Pudil hodně v Rakousku scházet?

Částečný problém to je, neboť se chceme na soustředění věnovat nácviku jistých věcí a herních činností, které chceme praktikovat na šampionátu. Ale s oficiálním termínem nic nenaděláme, takže jsme vděční za každý den, kdy budeme spolu.

Vy asi ještě víc než hráči, protože každodenní pobyt na hřišti vám evidentně chybí. Alespoň během pražského kempu bylo patrné, jak si každý den užíváte...

Při každém reprezentačním srazu opakuju, že mně chybí práce, na kterou jsem byl zvyklý v klubu. Teď během soustředění jsem s hráči den co den, což mě baví a naplňuje. Však také doufám, že s nimi budu co nejdéle.

Jakou dobu jste si vysnil?

Postup mezi posledních osm, což by byl obrovský úspěch. Ale máme hodně těžkou skupinu, takže už osmifinále by představovalo úspěch.

Během rakouského soustředění budete mít možnost na naplnění tohoto snu pracovat. Na co se míníte zaměřit?

Pořád je to o tom samém... O nácviku útočné fáze, o přechodové fázi, o komunikaci, ale stejně tak se budeme věnovat i defenzívě, protože nás samo sebou mrzí, že v každém utkání jsme inkasovali. Třeba v posledním utkání ve Švédsku jsme udělali dost chyb. Teď bude víc času a prostoru, abychom hráčům naše představy a záměry lépe vysvětlili, ukázali a nacvičovali je s nimi.

A také abyste do mužstva zapracoval vracejícího se Rosického, který po zranění v kvalifikaci na Islandu v reprezentaci pomalu rok chyběl... Už máte představu, jaký prostor mu v přípravných zápasech s Maltou, Ruskem a Koreou dáte?

Zpočátku menší, protože v prvním duelu s Maltou se bude mužstvo obměňovat, postupně bych ale chtěl, aby Tomáš dostal víc a víc prostoru.

Když jste po prvních třech dnech pražského kempu zužoval původní širší nominaci z osmadvaceti na pětadvacet hráčů, nevysvětlil jste, proč jste poslal domů Kovaříka, Zahustela a Vydru. Co vás k tomu vedlo?

Šlo o mé rozhodnutí, za nímž si stojím. Nechci ho do detailů rozebírat, ale třeba v útoku dostali přednost zkušení hráči Lafata, Necid a Škoda.

V sobotu v době vašeho rakouského soustředění se bude hrát finále Ligy mistrů, v němž se v dresu Realu a Atlétika představí celá řada hráčů Španělska a Chorvatska, s nimiž se potkáte na evropském šampionátu. Jak moc bedlivě je budete sledovat?

Samozřejmě že se dívat budeme, protože to bude hodně zajímavý zápas. Ale informací a materiálů o našich soupeřích ve skupině máme už teď dost a dost. Však také hráči dostanou sestřihy jak o mužstvech Španělska, Chorvatska a Turecka, tak i o protivnících, s nimiž se na hřišti potkají.

Reklama

Související témata: