Hlavní obsah

Strachovali jsme se do poslední chvíle, přiznává Krejčí. Výhru věnoval mamince

Marijampole/Praha

Byly to nervy až do závěrečného hvizdu, vytyčený úkol však splnili. Čeští fotbalisté do 21 let urvali na půdě urputných Litevců tři body a jejich trenér Karel Krejčí si po úterní bitvě zhluboka oddechl. Před posledním dílem kvalifikace v Řecku (13. listopadu) živí jeho svěřenci nadále postupovou šanci na evropský šampionát.

Foto: FAČR

Trenér české fotbalové jedenadvacítky Karel Krejčí.

Článek

Vyhráli jste 1:0, jak hodnotíte zápas?

Jednoduchý nebyl. Zklamání po porážce ve Skotsku pro nás bylo dost velké. Sám jsem čekal, jak tým zareaguje. V Litvě jsem se rozhodl přenést zodpovědnost na nejzkušenější hráče, aby bylo i v listopadovém zápase ještě o co hrát.

Je jisté, že určitě bude. I díky povedené první půli...

První poločas jsme měli lepší. Vyšel nám vstup, dali jsme gól, což jsme chtěli. Až na dvě výjimky, kdy jsme soupeře zbytečně pustili do standardek, jsme průběh poločasu kontrolovali. Po přestávce jsme na výkon navázali, ale pak přišly naše chyby směrem dozadu, kdy nám zablokovali střelu, vyjeli nám dopředu a neproměnili sólový únik.

Litevci rázem hodně ožili.

Dostali jsme je na koně. Zjednodušili hru nákopy a v závěru byli blízko vyrovnání. Nejprve dali hlavou vedle a v nastavení chytil Jedlička gól. Po průběhu a šancích beru vítězství spíš jako šťastné.

Ale cenné.

Tři body jsme opravdu strašně potřebovali. Výhru věnuji také své mamince. Je po vážné operaci. Je naší velkou fanynkou, věřím, že jí udělá radost a povzbudí ve velmi důležitém boji.

Foto: Sport.cz

Kapitán Matěj Chaluš se na hřišti Litvy vrátil do sestavy české fotbalové jedenadvacítky.

O vítězství jste se v závěru strachovali. Litujete, že se nepovedlo vstřelit druhý uklidňující zásah?

Průběh by byl asi klidnější. Za stavu 1:0 šel Matoušek sám na bránu, je škoda, že šanci neproměnil. Měli jsme spoustu dobrých věcí, ale taky hodně situací, kdy jsme nedohráli to finále. Strachovali jsme se do poslední chvíle. Mužstvo má ale charakter, chemii, priorita byla tři body a kluci závěr prostě ubojovali.

Zvolil jste tříčlennou obranu a rozestavení 3-5-2. Jak těžké to bylo rozhodování?

Chtěl jsem na hřiště dostat kapitána Chaluše, který poslední zápasy nehrál. Plechatý se Zimou ve Skotsku nezklamali. Zasloužili si, aby hráli. Proto tohle rozestavení. Měli jsme na to strašně málo času, jenom dva tréninky... V rozehrávce jsme šli do třech stoperů, ale v defenzivě jsme přecházeli na naše klasické 4-2-3-1. Na pochopení tedy nic složitého.

Duel rozsekl Šašinka, kterého jste vrátil do sestavy po karetním trestu. Zvedl si gólem sebevědomí?

Určitě si ho zvýšil, v klubu trochu přestal hrát. Zápas v Litvě odpracoval. V těchto situacích je silnej. Zavěsil se tam a centr proměnil. Věřím, že mu gól pomůže i směrem k listopadovému zápasu v Řecku.

Reklama