Hlavní obsah

Suchý opouští Basilej. Odchovanec Slavie míří do větší ligy

Praha
Aktualizováno

Rozhodl se pro velkou změnu. Fotbalový klub FC Basilej dnes zveřejnil informaci, že kapitán týmu Marek Suchý nevyužil nabízené možnosti prodloužení smlouvy a ve švýcarském klubu po 5,5 letech skončí. Klub Markovi za jeho služby slavnostně poděkuje při sobotním závěrečném zápasu sezony. Český reprezentant vyjednává o angažmá v jedné z pěti nějvětších evropských ligových soutěží.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Suchý během přátelského utkání s Brazílií.

Článek

Mohl mít klid a v Basileji pokračovat. V 31 letech se však rozhodl pro větší výzvu.

"Marek se v zimě dokázal bleskově vrátit po prvním vážnějším zranění jeho kariéry a fotbal je pro něj nadále hnacím motorem. Fakt, že v touze po dalším sportovním vývoji dobrovolně opouští jistotu kontraktu v Basileji, mluví sám za sebe. My v tuto chvíli jednáme o angažmá v jedné z pěti nejlepších soutěží světa, jasno by mělo být v řádu nejbližších týdnů," avizuje Viktor Kolář z agentury Sport Invest, která odchovance Slavie zastupuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sparťan David Lafata (vlevo) a Marek Suchý, český zadák Basileje.

"Jsem klubu vděčný za více než 5 nádherných let, které jsem zde mohl strávit. Vážím si také nabídky na prodloužení kontraktu, který mi Basilej předložila. I díky vynucené podzimní pauze jsem měl dostatek času přemýšlet, zvážit své další kroky s ohledem na sportovní kariéru i rodinu. Rozhodnutí opustit Basilej se nerodilo lehce, ale jsem přesvědčen o tom, že přichází ve správný čas," líčí Marek Suchý, který hrával také za Spartak Moskva.

Rozhodl se pro novou zemi

"Rád bych si vyzkoušel novou sportovní výzvu, zároveň sobě i rodině zajistil další kulturní a životní zkušenosti v nové zemi. Basilej pro mě nicméně zůstane druhým domovem. Vyrůstají zde mé děti, s rodinou jsme poznali spoustu skvělých lidí a celoživotních přátel. S klubem jsme zažili mnohé nezapomenutelné zápasy a velká vítězství. Možnost nosit kapitánskou pásku pro mě byla v každém zápase obrovskou ctí. Jsem šťastný, že závěr mého angažmá je spojen se ziskem další trofeje. Všem děkuji - za šanci, přátelství i férový postoj v řešení mé budoucnosti," zdůrazňuje čerstvý vítěz Švýcarského poháru a vicemistr ligy.

Jeho agent poukazuje, že stoper, který navléká kapitánskou pásku i v české reprezentaci, se během angažmá v Basileji zařadil mezi klubové legendy.

"Skvělé vztahy ho pojí se spoluhráči, fanoušky i klubovým vedením. I díky tomu přijala Basilej s pochopením fakt, že Marek chce vyzkoušet další kariérní krok, a nepodepíše tak nabídnuté prodloužení smlouvy. Marek prokázal již na dvou zahraničních angažmá své kvality, více než 300 ligových duelů a desítky zápasů v evropských pohárech z něj dělají jednoho z nejspolehlivějších a nejvytíženějších českých fotbalistů poslední dekády," připomíná Kolář.

Suchého dlouholetý basilejský spoluhráč Tomáš Vaclík se před rokem s úspěchem vydal z klubu do španělské Sevilly.

Reklama

Související témata: