Hlavní obsah

Trenéři mohou na fotbalové EURO nominovat 26 místo obvyklých 23 hráčů

Na letní fotbalové mistrovství Evropy mohou trenéři kvůli koronavirové pandemii nominovat 26 místo obvyklých 23 hráčů. Změnu dnes schválil výkonný výbor UEFA. Nadále však platí, že k jednotlivým utkáním šampionátu, kterého se zúčastní i česká reprezentace, může být nominováno maximálně 23 hráčů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenéři české reprezentace (zleva): Jiří Chytrý, Libor Sionko, Tomáš Galásek a Jaroslav Šilhavý během tréninku před utkáním s Belgií.

Článek

UEFA rozšířila kádry především pro případ možných pozitivních případů koronaviru v týmech a následných karanténních opatření. Nově také budou moci trenéři před každým zápasem na šampionátu v případě fyzické nezpůsobilosti vyměnit jednoho brankáře, i když budou mít na soupisce k dispozici dalšího jednoho nebo dva gólmany.

Uzávěrka nominací je 1. června, turnaj začne o 10 dní později. Před prvním zápasem na šampionátu mohou trenéři neomezeně nahrazovat zraněné či nemocné hráče, pokud vedení týmu předloží lékařské zprávy.

Mezi tyto hráče budou patřit i ti, kteří měli pozitivní test na covid-19 či s nemocnými přišli do blízkého kontaktu a úřady rozhodly o jejich izolaci. Již jednou nahrazení fotbalisté se nemohou na soupisku vrátit.

Česká reprezentace odehraje úvodní dva zápasy v základní skupině D proti Skotsku a Chorvatsku 14. a 18. června v glasgowském Hampden Parku a 22. června se střetne s Anglií v londýnském Wembley. Finále je na programu 11. července. Šampionát byl kvůli koronavirové pandemii předložen z loňského léta.

Reklama

Související témata: