Hlavní obsah

Udělám vše, abych byl jedničkou, tvrdí Čechův korunní princ Vaclík

Karel FeltSport.czPrávo

Čtrnáct let měli trenéři české fotbalové reprezentace jasno, kdo je jedničkou v brance. O Petru Čechovi nikdo nepochyboval. Jeden z nejlepších světových gólmanů se ale s národním mužstvem po mistrovství Evropy rozloučil. A ve vzduchu visí otazník: kdo po něm? Kandidátem číslo jedna je jeho v posledních letech korunní princ, sedmadvacetiletá opora Basileje Tomáš Vaclík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Tomáš Vaclík přichází na trénink české fotbalové reprezentace.

Článek

„Věřím a doufám, že to tak bude. Samozřejmě ne zadarmo, ale určitě o tuhle pozici zabojuji," řekl v rozhovoru pro Sport.cz a Právo přesvědčivě. Je jasné, že jednička musí být určena, ale co to udělá se vztahy mezi brankáři? „Gólmani v reprezentaci vždycky drží spolu. Jardu Drobného znám už z minulosti, kdy jsem do národního týmu teprve nakukoval. Je to báječný chlap a spolu si i telefonujeme. Velmi dobré vztahy mám také s Tomášem Koubkem. Má fazónu. Rozhodnutí trenérů, kdo bude jednička v brance naše vztahy určitě nenaruší," tvrdil Vaclík.

Němci jsou favority, Češi chtějí do baráže

V pondělí před polednem zahájí první sraz trenérskou éru Karla Jarolíma. Vaclík rozhodně nejde do neznáma. „Těším se na všechny spoluhráče, pochopitelně užší vztah mám s klukama, s nimiž jsem hrál ve Spartě. Především s Láďou Krejčím, Pavlem Kadeřábkem, Vaškem Kadlecem. Znám i ostatní, které jsem potkal v různých týmech a hlavně na Letné. Jediný, s nímž jsem se zatím nesetkal, je liberecký Lukáš Pokorný. Až v Basileji jsem si poprvé podal ruku s novým trenérem Karlem Jarolímem, když se na nás byl podívat a seděli jsme spolu po utkání," pravil s úsměvem.

Ve středu čeká národní tým jediný přípravný duel s Arménií a v neděli ostrý start kvalifikace na Letné se Severním Irskem. O šancích národního týmu má Vaclík jasno. „Největšími favority jsou Němci. Se Severním Irskem a Norskem bychom se měli utkat o druhé místo a baráž, čímž nepodceňuji Ázerbájdžán ani San Marino. Základem jsou domácí vítězství, takže musíme hned v prvním duelu porazit Severní Irsko. Myslím si, že v mužstvu jsou pořád kvalitní hráči a k nim přibyli teď další, hodně lační se v reprezentaci prosadit," zdůraznil.

Parádní start. Šest zápasů, osmnáct bodů

Basilej sbírá ve švýcarské lize jeden titul za druhým. Nový ročník odstartovala excelentně. Ze šesti zápasů má plný počet osmnácti bodů. „V klubu jsme maximálně spokojení, je to úvod, jaký jsme si přáli. Po šesti kolech máme plný počet bodů a před reprezentační přestávkou svým způsobem klid," liboval si gólman.

„V půlce září začnou anglické týdny se dvěma zápasy v týdnu. Liga mistrů bude hodně těžká, chceme v ní uspět, takže z pohledu té domácí jsme rádi za bodový náskok. Čeká nás náročný program a stát se může cokoliv. Samozřejmě chceme opět titul, ale v tuto chvíli nelze říct, kdo všechno budou naši konkurenti. Dobře začal Lucern, což je překvapení úvodu podzimu, který s námi ale prohrál, stejně jako silný tým Young Boys Bern. Když budeme vyhrávat, pak nám může být jedno, co se děje v tabulce pod námi," dodal.

V Basileji je už tradicí, že se každého půl roku obmění kádr. Ti nejlepší hráči míří výš. Jiní třeba končí. „Skončil tu argentinský bek Walter Samuel, další obránce Behrang Safari se vrátil z hostování do Švédska a švýcarská legenda Philipp Degen ukončil kariéru. Útočník Breel Embolo přestoupil do Schalke. Několik hráčů přišlo, takže tým se dával dohromady, ale vypadá dobře. Početné změny v kádru Basileje jsou ale každý rok, takže nic překvapivého," vypočítal nejdůležitější změny Vaclík. On a stoper Marek Suchý patří k pilířům týmu.

Těší se na Čecha a Arsenal

Basilej bude hrát základní skupinu Ligy mistrů a Vaclík se v ní potká s Petrem Čechem. „Nebude to poprvé, ale zachytat si na druhé straně hřiště proti Petrovi je vždycky super. Už se to stalo, když byl v Chelsea. V minulé sezóně ale chytal za Arsenal v Lize mistrů Ospina. Samozřejmě se s Petrem rád uvidím, stejně jako kolega Marek Suchý," pravil Čechův nástupce v reprezentační brance.

Basilej čeká ve skupině ještě jeden věhlasný soupeř... „Paris St. Germain je ve Francii dominantní. I když odešel Ibrahimovic, pořád mají spoustu skvělých hráčů. Potkali jsme se s ním před dvěma roky. Neznámou je pro nás Ludogorec, který vyřadil Plzeň. S ním bychom měli hrát papírově o třetí místo, ale my se chceme poprat o vyšší příčky," zdůraznil Tomáš Vaclík.

Reklama

Související témata: