Hlavní obsah

Úkol zněl jasně, vyhrát. I pro Tondu Panenku, reprezentace mu drží palce

Larnaka/Praha
Aktualizováno

Dokončovali přípravu na zápas, když i na Kypr dorazila ta znepokojivá zpráva. Česká fotbalová legenda Antonín Panenka leží kvůli koronaviru ve vážném stavu v nemocnici. „Chci pozdravit Tondu Panenku. Byli jsme před zápasem smutní, když jsme se o jeho potížích dozvěděli. Držíme mu palce, celý tým, věřím, že všechno dobře dopadne,“ zdůraznil trenér Jaroslav Šilhavý ještě dříve, než se v rozhovoru pro ČT sport jal zhodnotit těsné vítězství 2:1 v přípravném duelu.

Z celkem jasného zápasu jsme udělali drama, hodnotil přípravu na Kypru trenér Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Debutanti, navrátilci po delší pauze. Mužstvo v netradičním složení sice Kypřany přehrávalo, o těsnou výhru se ovšem obávalo až do poslední chvíle.

„Úkol zněl jasně, vyhrát, což se povedlo. Závěr jsme samozřejmě mohli dohrát lépe. Vždy je ale podstatné dotáhnout výsledek. Tým se mi líbil, někteří se vrátili po delší době, někteří byli noví, byl úplně nově poskládaný. Ale měl jsem z mužstva dobrý pocit," líčí Antonín Barák.

Kouč bude mít několik kritických připomínek. „Z jasného zápasu jsme udělali drama, soupeř hrozil až do poslední chvíle," poukazuje Jaroslav Šilhavý.

„Bylo znát, že sestava doznala nějakých změn. Hodně šancí jsme v závěru uspěchali nebo překombinovali. Měli jsme vést minimálně o dvě branky, ale jsem rád za vítězství. Každé je důležité, i když jde o přípravu," dodává trenér smířlivěji.

Konec mohl být klidnější

Kapitánské pásky se znovu chopil Vladimír Darida, který nejspíš nastoupí i v následujících zápasech Ligy národů v Izraeli a ve Skotsku. Bude tak muset zvládnout tři duely během osmi dnů.

„Měl jsem dobrou přípravu, neměl by být problém. Je škoda, že jsme nepřidali ještě gól na 3:1. Konec zápasu mohl být klidnější. Samozřejmě jsme rádi, že jsme vyhráli. Až na nějaké krátké pasáže jsme měli zápas pod kontrolou. V některých situacích jsme mohli být přímočařejší," hodnotí Darida.

Stoperskou dvojici vytvořili dva debutanti. „Nebudu lhát, byla nějaká nervozita, ale snažil jsem se dělat svou práci, jak umím. Důležité je, že jsme vyhráli, mohli jsme i víc. Vážím si moc debutu. Skvělý parťák vedle mě, dobře jsme komunikovali," rozplývá se urostlý stoper Tomáš Petrášek.

Byl jsem tam sám a jenom jsem to trknul do brány, říká o svém gólu Tomáš HolešVideo: Sport.cz, FAČR

Získali spoustu informací

Někteří z hráčů si řekli o větší pozornost. „Viděli jsme i zajímavé výkony, třeba Tonda Barák přijel výborně připravený. Nebo Hovorka, Holeš, mohl bych pokračovat... Vydrovi chyběl kousek klidu a hladovost po gólu, několikrát mohl šanci vyřešit líp. Máme spoustu informací, jsem rád, že jsme zvládli první zápas před samotnou Ligou národů," připomíná Šilhavý dva důležitější duely, které teď jeho mužstvo čekají.

Do Izraele se přesune logicky s obavami, vzhledem k epidemiologické situaci, která v zemi panuje.

„Sraz nezačal ideálně. Omluvenky, zranění, kluci z Plzně museli odejít, jako minule... Na Kypru jsme si poradili, teď jedeme do složité destinace, ale věříme, že také další utkání zvládneme bez ztráty kytičky," doufá Šilhavý.

Reklama