Hlavní obsah

Válka za humny, snahy o převrat. Situace v Moldavsku je křehká, ale země funguje, uklidňuje velvyslanec před duelem v Kišiněvě

Moldavsko. Jedna z nejchudších zemí Evropy. Na jeho území dopadají Ukrajinou sestřelené ruské rakety, doslova za humny zuří válka. V zemi se konají proruské demonstrace, vládní činitelé mluví o hrozícím převratu ze strany Moskvy, jako je tomu už léta v případě moldavského regionu Podněstří. V těchto kulisách odehraje v pondělí na stadionu v metropoli Kišiněvě česká fotbalová reprezentace duel kvalifikace o Euro 2024 s Moldavskem. Je tedy nanejvýš transparentní se ptát: je konání takové sportovní akce pro jejich aktéry bezpečné?

Foto: Aurel Obreja, ČTK/AP

Demonstranti v Kišiněvě nedávno požadovali demisi prozápadního kabinetu a prezidentky.

Článek

(Od zpravodaje Sport.cz v Moldavsku) - Situace v Moldavsku je křehká, ale země funguje, konání zápasu nepředstavuje bezpečnostní riziko," říká v rozhovoru pro Sport.cz Stanislav Kázecký, velvyslanec České republiky v Moldavsku.

Nicméně dějiště pondělního zápasu Kišiněv leží 40 kilometrů od hranic s Ukrajinou...

Moldavsko má s Ukrajinou dlouhou hranici, důsledky útoku Ruska se ale projevovaly především v prvních měsících války v podobě množství uprchlíků. Z nichž však velká část pokračovala dál do Evropy. Politická situace v zemi je konsolidovaná, u moci je většinová, proevropsky orientovaná vláda. Domnívám se, organizovat sportovní akce je naopak dobře. Moldavsko dává najevo, že je svrchovanou zemí, kde se tyto akce mohou konat.

Nedávno však proběhly v Kišiněvě proruské demonstrace. Není situace v metropoli napjatá?

Žádná vláda na světě nemá stoprocentní oblíbenost. Vždycky se nějaké kritické hlasy najdou. Je nutno poznamenat, že velká část proruských demonstrací je organizována uprchlými oligarchy. Lidé jsou placení, když se jich účastní. Čím víc jsou aktivní, tím je částka vyšší. Jsou jich ale spíš tisíce než velké, rozhodující masy.

Obávají se Moldavané napadení od Ruska?

Situace v Moldavsku je křehká. Na začátku devadesátých let uplatnili Rusové v části Moldavska v Podněstří separatistický model, který zopakovali později na Ukrajině. Podněstří je kontrolováno částečně ruskými vojáky. Nicméně země funguje. Nemyslím si, že je v současné době možné, že by Rusové otevřeně napadli Moldavsko.

Až zkraje týdne se definitivně rozhodlo, že speciál s českým týmem může přistát v Kišiněvě a nikoli v Rumunsku, odkud by se musel přepravit autobusem. Není ani toto rizikové?

Letiště v Kišiněvě bylo několik měsíců po zahájení invaze Ruska na Ukrajinu uzavřeno. Otevřeno bylo až poté, co začalo splňovat podmínky, aby letadla mohla po startu bezpečně stoupat ve směru na Rumunsko. Moldavsko je relativně malá země, než by letadla nastoupala do nějaké letové výšky směrem na Ukrajinu, dostala by se do tamního vzdušného prostoru, který je pro civilní lety uzavřený. Ano, za poslední rok se stalo několik případů, kdy zbytky sestřelených ruských raket spadly na území Moldavska. Nikoho však naštěstí nezabily.

Řešil jste v posledních týdnech často se zástupci Fotbalové asociace ČR bezpečnostní rizika třídenního pobytu národního mužstva v Kišiněvu?

Ano, mluvili jsme spolu nesčetněkrát. Všechno je nyní zabezpečeno tak, aby pondělní zápas dopadl dobře po organizační i sportovní stránce.

I co se týká případné cesty českých fanoušků do Kišiněvu? Únorový zápas Konferenční ligy mezi Šeriffem Tiraspol a Partizanem Bělehrad v Kišiněvu se odehrál z rozhodnutí moldavských úřadů bez diváků. Panovaly obavy, že Rusko využije Srby, své tradiční spojence, k převratu v zemi...

Žádné omezení pro české fanoušky neexistuje. Pokud by někteří cestu do Moldavska vážili a přijeli podpořit národním tým v této chudé, ale krásné zemi, budou mít zajímavý zážitek.

Pocta českému rodákovi
Z iniciativy Velvyslanectví ČR v Moldavsku bude v neděli 26. března stadionu „Dinamo" v Kišiněvě odhalena pamětní deska věnovaná českému Sokolovi a legionáři Josefu Seidlovi. Slavnostní akt proběhne v předvečer kvalifikačního zápasu Moldavsko-Česko za účasti zástupců FAČR, Federace moldavského fotbalu, diplomatického sboru a představitelů moldavské administrativy.

Reklama

Související témata: