Hlavní obsah

VIDEO: Teď jsem Batman. Jako postava z Hvězdných válek bych vypadat nechtěl, žertoval Čech

Sám se s chutí zasmál různým kolážím, které mu kamarádi posílali. Na jedné je jako Batman, na druhé coby Terminátor, jinde zase v brnění jako postava z Hvězdných válek. „Doufám, že toho se tedy nedožiju,“ vtipkoval legionář londýnské Chelsea Petr Čech, když dorazil za českou reprezentací se speciální maskou vyrobenou v Miláně a nachystanou na barážový duel s Černohorci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Reprezentační brankář Petr Čech už má novou masku, která mu bude v baráži proti Černé Hoře krýt zlomený nos.

Článek

Opravdu vypadáte jako Batman, ale podstatné asi je, jak se v masce cítíte...

Zatím jsem asistoval jen při výrobě, úvodních testech a masku jsem vlastně vyzkoušel pouze při lehkém tréninku, takže těžko říci. Nejde ani tak o masku, jako o zlomený nos, který na dotek pořád bolí.

A představa, že do masky dostanete balónem nebo loktem od protihráče musí vyvolávat hotové mrazení...

Ale já už míčem do masky dostal. A z metru! Záměrně a úmyslně, protože jsme při testování ověřovali, co s ní udělá a jakou bolest způsobí přímý zásah míčem do obličeje. Maska pomáhá, po zásahu balónem jsem cítil stejnou bolest, jako když si na nos sáhnu.

Takže trenér měl vlastně pravdu – nic nebrání tomu, abyste v pátek proti Černohorcům nastoupil.

To se teprve uvidí. Nastoupím jedině tehdy, když budu vědět, že nejsem limitován ani bolestí, ani maskou. Čekají nás nejdůležitější zápasy kvalifikace a ani pro mě, ani pro tým by nebylo dobré, kdybych šel do brány a nebyl stoprocentně zdravý.

Kdy se tedy rozhodnete?

Nebudu čekat do poslední chvíle, uvidíme během dvou dnů. Po čtvrtečním oficiálním tréninku uvidím, jak na to jsem a rozhodnu se. Kdyby se ale mělo hrát třeba ve středu, určitě nenastoupím.

Brankář Chelsea Petr Čech musel být během utkání s Blackburnem ošetřen, neboť si zlomil noc. Osmdesát minut i tak odchytal.foto: Reuters/Nigel Roddis

Proč vám masku vyráběli právě v Miláně? Šlo snad o rozhodnutí Chelsea?

Náš klubový doktor má s milánskou klinikou dobré zkušenosti, neboť se na ni v minulosti už dvakrát obrátil. Věděl tudíž, že je na ni spolehnutí a že masku vyrobí rychle. Nejde totiž jen o dva barážové zápasy, které v ní odchytám v české reprezentaci, ale minimálně o jedno dvě další utkání v Chelsea. Klub proto chtěl mít všechno pod kontrolou, takže lékař se mnou letěl i do Milána. Když viděl, že otok kolem očí opadl a zůstala jen modřina, a když byl spokojen i s maskou, dal souhlas, abych pokračoval do Prahy.

Reprezentační brankář Petr Čech už má novou masku, která mu bude v baráži proti Černé Hoře krýt zlomený nos.foto: Právo/Petr Hloušek

Mohl jste do výroby masky zasahovat? Projevit své přání a touhy?

Hned první odlitek se povedl, takže mně nezbývalo než jen čekat. Pochopitelně jsem si přál, aby otvory pro oči byly co největší, abych nebyl omezován ve výhledu, ale jinak jsem do výroby moc mluvit nemohl. Maska je z černých karbonových vláken, monogram je bonusem navíc.

Lékař byl s maskou spokojený, podstatné jsou ovšem vaše pocity...

Zkoušel jsem v ní všechny způsoby skákání, běhání, chytání míče z různých úhlů. Samo sebou je to trochu nezvyk, ale protože jsem v mládí hrával hokej s drátěnou maskou přes obličej, maska žádný problém představovat nebude. Horší to bude s hlavou...

Takže přece jen podvědomá obava, aby vás někdo znovu nezranil?

Po předchozích úrazech mám v obličeji sedmdesát stehů, a kdybych snad měl mít obavy či strach, neodchytal bych od té doby další stovku zápasů. Jeden šrám navíc mé pocity rozhodně neovlivní.

Soupeř ale přece jen o vašem handicapu ví a může se ho snažit využít...

Stát se může cokoli, ale kdybych si měl připouštět obavy, nemusel bych za reprezentací vůbec jezdit. Černohorci půjdou do zápasů naplno tak jako tak, což neovlivním.

Jaké vůbec máte povědomí o Černohorcích před zápasy, v nichž půjde o všechno?

Jejich statistiky z kvalifikace by mohly napovídat, že hrají dost defenzívně, ale opak je pravdou, protože jejich největší zbraní je útok. Gólů přitom dostávají málo, ale nějaké okénko se v jejich defenzívě přece jen objeví a my bychom ho proto měli využít. Bude na nás, abychom je dostali pod tlak a donutili je k chybám.

Je velkou nevýhodou, že první zápas hrajete doma?

Musíme si v něm vytvořit co nejlepší pozici pro odvetu.  Nemyslím, že by první střetnutí přineslo obrovský počet šancí. Černohorci budou čekat na brejk, aby dali gól, což by byla pro odvetu jejich výhoda, my naopak nebudeme chtít inkasovat.

Co tedy bude barážovou konfrontaci rozhodovat?

Jak se oba týmy vyrovnají s podmínkami a jak barážová utkání zvládnou psychicky. Oba celky si uvědomují, že v baráži je hranice mezi úspěchem a neúspěchem velice tenká a že jde vlastně o vyvrcholení dvouleté práce, takže zákonitě cítí velký tlak. Půjde o to se s ním vyrovnat...Naší výhodou by mělo být, že jsme baráž už hráli a víme proto, co nás čeká, navíc máme za sebou poslední kvalifikační zápas v Litvě, kde jsme museli hrát také o život. I tyto zkušenosti by nám mohly pomoci.

Reklama

Související témata: