Hlavní obsah

Zklamání, Zima pálí do vlastních řad. Šilhavého i Fouska zaskočila Slavia

Loučení s kalendářním rokem se nepovedlo. Fotbalová reprezentace prohrála v Turecku 1:2 a podtrhla výsledkově nejhorší rok pod vedením Jaroslava Šilhavého. „Určitě ho nehodnotíme pozitivně, ale rozdělil bych to. Hráli jsme těžké zápasy v nejkvalitnější skupině Ligy národů. Je třeba vidět i hru, herně jsme obstáli třeba i v baráži ve Švédsku. Na mistrovství světa jsme ovšem nepostoupili, což nás nejvíc mrzí,“ bilancuje trenér.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zklamaní čeští reprezentanti po porážce s Tureckem.

Článek
Fotogalerie

Prohrát nemuseli, přesněji řečeno neměli. „Turci kvalitu měli, ale ne top kvalitu, na kterou jsme naráželi v Lize národů. Měli šance, ale i my jsme mohli některé předfinální situace dohrát líp," poukazuje obránce David Zima v rozhovoru pro ČT sport, že domácí v Gaziantepu k poražení byli.

„Soupeř byl lepší ohledně organizace hry nebo kvality na balonu. Třeba první gól byla taktická chyba, špatné postavení všech hráčů na hřišti," prská Zima, jako by kritizoval zvolené rozestavení.

Bez hráčů Sparty, Plzně a Slavie. Není to komfortní, ale musíme to respektovat, říká Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

Nehrálo se v oficiálním termínu, proto trenéři složili tým bez hráčů Plzně, Slavie, Sparty či Baníku. O to více je zaskočilo, když se dozvěděli, že Slavia nakonec přece jen jednoho svého hráče uvolnila - Aihama Ousoua pro potřeby švédské reprezentace!

„Chápu, že Slavia chce uspět v MOL Cupu, je pro ně důležitý. Byli jsme ale překvapení, když jsme se to dozvěděli," komentuje kouč případ Ousou diplomaticky, ale chladně.

„O Ousouovi jsem se dozvěděl včera, překvapující... Slavia přece sdělila, že nikoho neuvolní, neměl by být rozdíl mezi českou a švédskou reprezentací," podivuje se i Petr Fousek, předseda FAČR.

„Původně jsme nepočítali, že hráče před důležitým utkáním v MOL Cupu uvolníme. K případu Aihama trenéři přistoupili individuálně, vzhledem k jeho zranění v konci podzimu. Uvolnili ho s vědomím, že do utkání v Karviné by ho stejně nenominovali," vysvětluje mluvčí sešívaných Michal Býček pro ČT sport.

„Celé řadě reprezentací v listopadovém termínu chyběla řada hráčů. Je třeba si vzít pozitiva, třeba se ukázal Chytil," poukazuje Fousek na debutantům hattrick v Olomouci proti Faerským ostrovům.

V Turecku český tým každopádně utrpěl zbytečnou porážku. „Soupeř byl daleko produktivnější než my. Dávali jsme si přednost ve vápně, dlouho trvalo, než jsme si nachystali střelu, šancí bylo několik. Góly jsme jim darovali, pak je těžké dohánět," kaboní se Šilhavý.

„Celkově byl zápas na remízu. Už nám to nevyšlo," lituje trenér.

Reklama

Související témata: